Típusok: külső és belső aranyér

Az aranyereket a végbélnyíláshoz viszonyított elhelyezkedésük alapján osztályozzuk, ez alapján megkülönböztetünk külső, belső és összetett (intermedier) típusokat. A belső aranyér a rektum (végbél) falában helyezkedik el, és kívülről nem látható, a külső aranyér a végbélnyílás körüli területen található, és szemmel, tapintással egyszerűen azonosítható.

Külső és belső aranyeres nodusok modelje, amit egy orvos tarta a kezében.

Az itt látható modellen a betegség mindkét említett típusa megtekinthető (lila színű csomók). Ahogy látható, a belső nodus a végbélnyíláson belül (a képen bal oldalon), a külső nodus az ánuszon kívül (a képen jobb oldalon) helyezkedik el.

Belső aranyér

A belső aranyereket méretük és előesésük alapján osztályozzuk:

1. stádium: Elsőfokú csomó; kissé megnagyobbodott panasz- és tünetmentes érkötegek a rektumban, melyek önvizsgálattal nem tapinthatók, csak orvos általi bélvizsgálattal (tükrözés, anoszkópia) azonosíthatók.

2. stádium: Másodfokú csomó; az aranyerek előesnek (prolabálódnak) nyomásfokozódás (székelés) hatására, de spontán visszahúzódnak. Ebben az állapotban már tapintható, érzékelhető a nódusz, de rendszerint nem okoz fájdalmat. Hosszú ideig tünetmentes lehet, később azonban a tágult vénák csekély mértékben vérezhetnek, rendszerint a székelés után, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. A vérzés nem feltétlenül jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély.

3. stádium: Harmadfokú csomó; mozgásra, nyomásváltozásra már székeléstől függetlenül is előesik, és csak kézzel helyezhető vissza. A tünetek teljesen egyértelműek, az előesett nóduszok váltakozó szintű fájdalmat okoznak. A vérzéses panaszok egyre gyakoribbak és ez az állapot már általában sebészeti jellegű kezelést is igényel.

4. stádium: Negyedfokú csomó; előesett, kizáródott belső nóduszok, melyeket már kézzel sem lehet visszahelyezni a végbélnyílásba.  Kifejezett tünetei közé sorolható a székeléstől független, erős fájdalomérzet, nyálkahártya gyulladása, vérzés, váladékozás.  Ebben a stádiumban már mindenképp szükséges az orvosi beavatkozás, a gyógyszeres kezelés már kevés a panaszok mérséklésére.

Illusztrációs ábra amin a külső aranyér látható, de felette a belső is megtekinthető.

A külső aranyér

A külső aranyerek a végbél záróizma alatti területről fejlődnek ki. Előfordulási gyakoriságuk lényegesen ritkább, mint a belső típusoké. A betegség külső és belső típusa együttesen is jelentkezhet.

Külső aranyér esetében akkor látható jelentős kidudorodás, ha a végbélnyílás külső oldalán található érköteg trombotizál – vérrög keletkezik, vagy az internális nóduszokkal együtt, a nagyobb nyomás miatt, szinte azokkal összefolyva észlelhető az ánuszon kívüli duzzanat. A végbél záróizmai alatti terület érző-idegekkel gazdagon átszőtt, így az itt kifejlődő nodusok igen fájdalmasak, különösen társuló gyulladás esetén. Fontos kiemelni, hogy ezek soha nem helyezhetők vissza a végbélbe. Ez a típus vérzésre kevésbé hajlamos, mivel a fedő bőr hámsejtjei védelmet nyújtanak.

Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Sajnálattal halljuk.
Ön szerint hogyan javíthatnánk rajta?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Az oldal megosztása:
Egészségtelen dolgok, amelyek kerülendőkMit fogyasszon, mit kerüljön?
ha panaszait hatékonyan kezelné
Fájdalmas fenéktörlésFájdalom, vérzés
az aranyér tipikus tünetei
Alapfogalmak a betegséghezAlapfogalmak
proktológia, nodus, colon
ismerje meg őket