Az aranyér tünetei

Az aranyeres csomók a végbél falában és a végbélnyílás körül található kóros vénatágulatok. A végbélnyíláson belül keletkezett csomókat belső, az azon kívül keletkezőket külső aranyereknek nevezzük. A belső aranyereket súlyosság szerint négy stádiumban osztályozzuk. Az osztályozás alapja, hogy a duzzanat kitüremkedik-e a végbélen kívülre, illetve ezt milyen módon teszi.

A tünetek megjelenésének ideje jelentős szórást mutat, egyes pácienseknél korán, másoknál csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek. Az időben történt felismerés lehetővé teszi az ambuláns kezelést, egy ponton túl azonban csak műtéti beavatkozásokkal lehet javítani az állapotot. Az egészen enyhe tünetek kezelés nélkül a napi normális életvitelt hátráltató vagy akár lehetetlenné tévő kellemetlen panaszokká válhatnak. Az alábbiakban felsoroltak súlyosabb betegségek hírnökei is lehetnek, ezért visszatérő panaszok esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk.

A legjellemzőbb tünet a rövid ideig tartó vérzés, ami székletürítéskor lép fel, ha a széklet felsérti a bedomborodott nyálkahártyát.

A tünetek között van a vérzés, fájdalom, gyulladás.

A legjellemzőbb általános tünetek

Ismerje fel!

Anatómiai ábra az aranyeresség két típusáról.

A belső aranyér tünetei

1. stádiumú belső aranyér
2. stádiumú belső aranyér
3. stádiumú belső aranyér
4. stádiumú belső aranyér

1. stádium

2. stádium

3. stádium

4. stádium

Fogalommagyarázat

Anus (vagy ánusz): végbélnyílás.

Colon: vastagbél.

Nodus (vagy nódusz): Csomó.

Nodus haemorrhoidalis: Aranyeres csomó.

Proktológia: a sebészetnek azon szakterülete, amely a végbél betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott. Proktológus szakorvosok kezelik az aranyerességet, a vastagbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának különféle elváltozásait.

Rektum: végbél (a vastagbél legalsó, 12-15 cm hosszú szakasza).

További fogalmak itt

A külső aranyér tünetei

Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, érdemes szakorvost felkeresnie, ugyanis proktológiai vizsgálat nélkül a diagnózis nem állítható fel. Az aranyeresség fő tünetei más bélbetegségekre, így a végbélrákra is utalhatnak, panaszok esetén a legfontosabb, hogy a szakorvos ezeket kizárja. Ha valakinek három-négyhavonta vér jelentkezik a vécépapíron, az még nem tekinthető kórosnak.

Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Sajnálattal halljuk.
Ön szerint hogyan javíthatnánk rajta?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Műanyag fürdőkádÜlőfürdő otthon »
használjon gyógynövényeket,
enyhítsen a panaszain
Fájdalmas kerékpár ülésMi válthatja ki?
Az aranyér kialakulásának okai
Aloe vera növény a kezeléshezHogyan kezelje »
gyógyszeres és természetes terápiák