Gyógynövények az aranyeres panaszok kezelésére

A népgyógyászati tapasztalatok azt mutatják, hogy több gyógynövény is alkalmas a tünetek házilagos kezelésére, az alábbiakban összegyűjtöttük a leghasznosabbakat.

Külsőleg

A cickafark (Achillea millefolium) jó gyulladásgátló, forrázott/áztatott főzetét ülőfürdőbe öntve használhatja.

Borogatásra a diófa levél (Juglans regia) használható, ennek sűrű forrázatából készített főzettel lehet külsőleg borogatni az aranyeret. A diólevél sebgyógyító hatású.

Próbálja ki: a körömvirág (Calendula officinalis) virágzata sebgyógyító, fertőtlenítő hatású, gyulladásgátló, vérzéscsillapító. A belőle készült kenőcs különösen alkalmas a kisebb hámsérülések és az aranyér gyógykezelésére.  Minden székelés és fürdés után a végbélnyílást és a zárógyűrűn belüli részt kenjük be vele. Lehetőleg minél nagyobb tisztaságú körömvirágkrémet használjunk, aluminium, parabén, kőolajszármazék menteset. Lehet a panaszokra gyógynövényes kenőcsöt készíttetni két rész cickafarkból és egy rész körömvirágból.

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) magjait és a termését használják fel az aranyér gyógyítására. A vadgesztenye aktív összetevői gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságúak. Borogatás formájában érdemes használni, mielőtt azonban elkezdjük, tájékozódjunk más gyógyszerekkel együtt történő alkalmazhatóságáról.

Külsőleg alkalmazható a tölgyfakéreg (Quercus alba), ami érösszehúzó, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz. Aktív összetevői a kalcium és a tannin, amelyek segíthetnek megerősíteni a hajszálereket.

Székletlazítás, hashajtás

A székrekedés illetve a kemény széklet igen jól kezelhető népgyógyászati módszerekkel. Az alábbiakban listázunk néhány gyógynövényt, amelyek alkalmasak a kezelésre, a gyenge hatásúaktól az erősekig haladva:

FONTOS! A gyógynövények is okozhatnak mellékhatásokat, ezek elkerülése érdekében ajánljuk, hogy 2-3 hetente szüneteltesse szedésüket, vagy váltogassa őket. Dietetikus segítségével próbáljon meg olyan személyre szabott, rostgazdag étrendet összeállítani, amely mellett széklete rendezett. A folyamatos hashajtás az emésztést károsan befolyásolhatja, tegyen meg mindent ennek elkerülése érdekében!

Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthenénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Az jó széklet közepesen barna.Milyen az egészséges széklet?
Állag, szín, mennyiség
Friss piros vérzésPecsételő vérzés
a leggyakoribb tünet
Wc-n ülő betegSzékeljen egészségesen
A kezelés kiindulópontja