Típusok: külső és belső aranyér

A belső aranyerek a végbél belső (nem látható) részén, a külső aranyerek a végbél külső, látható-tapintható részén fejlődnek ki.

Külső és belső aranyeres nodusok modelje, amit egy orvos tart a kezében.

Az aranyereket a végbélnyíláshoz viszonyított elhelyezkedésük alapján osztályozzuk, ez alapján megkülönböztetünk külső, belső és összetett (intermedier) típusokat.

Az itt látható modellen a betegség külső és belső típusa tekinthető meg. Ahogy látható, a külső csomó a végbélnyíláson kívül (a képen alul), a belső pedig a végbélben (a képen középen) helyezkedik el.

Belső aranyér

A belső aranyér a rektum (végbél) falában helyezkedik el, és kívülről nem látható, kivéve egyes előrehaladott eseteket.

Ez a típus a betegség leggyakoribb formája.

A belső aranyereket méretük és előesésük alapján osztályozzuk:

1. stádium: Elsőfokú csomó; kissé megnagyobbodott, panasz- és tünetmentes érkötegek a rektumban, melyek önvizsgálattal nem tapinthatók, csak orvos általi bélvizsgálattal (tükrözés, anoszkópia) azonosíthatók.

2. stádium: Másodfokú csomó; az aranyerek előesnek (prolabálódnak) nyomásfokozódás (székelés) hatására, de spontán visszahúzódnak. Ebben az állapotban már tapintható, érzékelhető a nódusz, de rendszerint nem okoz fájdalmat. Hosszú ideig tünetmentes lehet, később azonban a tágult vénák csekély mértékben vérezhetnek, rendszerint a székelés után, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. A vérzés nem feltétlenül jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély.

3. stádium: Harmadfokú csomó; mozgásra, nyomásváltozásra már székeléstől függetlenül is előesik, és csak kézzel helyezhető vissza. A tünetek teljesen egyértelműek, az előesett nóduszok váltakozó szintű fájdalmat okoznak. A vérzéses panaszok egyre gyakoribbak és ez az állapot már általában sebészeti jellegű beavatkozást is igényel.

4. stádium: Negyedfokú csomó; előesett, kizáródott belső aranyeres nóduszok, melyeket már kézzel sem lehet visszahelyezni a végbélnyílásba.  Kifejezett tünetei közé sorolható a székeléstől független, erős fájdalomérzet, nyálkahártya-gyulladás, vérzés, váladékozás.  Ebben a stádiumban már mindenképp szükséges az orvosi beavatkozás, a gyógyszeres kezelés már kevés a panaszok mérséklésére.

Külső aranyér

A külső aranyerek a végbél záróizma alatti területről fejlődnek ki, és a végbélnyílás körüli területen szemmel, tapintással egyszerűen azonosíthatóak. Előfordulási gyakoriságuk lényegesen ritkább, mint a belső típusoké, de a betegség két típusa együttesen is jelentkezhet.

Külső aranyér esetében akkor látható jelentős kidudorodás, ha a végbélnyílás külső oldalán található érköteg trombotizál – vérrög keletkezik, vagy az internális nóduszokkal együtt, a nagyobb nyomás miatt, szinte azokkal összefolyva észlelhető az ánuszon kívüli duzzanat. A végbél záróizmai alatti terület érzőidegekkel gazdagon átszőtt, így az itt kifejlődő nodusok igen fájdalmasak, különösen társuló gyulladás esetén. Fontos kiemelni, hogy ezek soha nem helyezhetők vissza a végbélbe. Ez a típus vérzésre kevésbé hajlamos, mivel a fedőbőr hámsejtjei védelmet nyújtanak.

Illusztrációs ábra amin a külső aranyér látható, de felette a belső is megtekinthető.

Minden eszköz egy helyen: Aranyér Webshop »

Aranyérhez minden eszköz A-tól Z-ig
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
OrvosHogy zajlik egy vizsgálat az orvosnál?
Pontosan mi fog történni a proktológusnál?
Egészségtelen dolgok, amelyek kerülendőkMit fogyasszon, mit kerüljön?
Ha panaszait hatékonyan kezelné...
Fájdalmas fenéktörlésFájdalom, vérzés?
Ismerje meg oldalunk témaköreit!