Az aranyér kezelése

A kóros aranyér gyógyszeres terápiával általában nem gyógyítható, a kezelés célja a betegséghez társuló tünetek enyhítése, sikeres esetben megszüntetetése. Kisebb fokú csomók esetében ez legtöbbször elegendő is, súlyosabb esetekben szakorvosi segítségre van szükség.

Gyógyszeres és műtéti aranyér kezelés, ha az életmódváltás nem hoz eredményt.

Gyógyszeres kezelések

A szájon át alkalmazható szerek egyik csoporja a vénastabilizáló hatású készítmények. Ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyagai csökkentik az érfal permeabilitását, a vénás pangást, és az érfal gyulladását. A kezelés célja a duzzanat és vizenyő mérséklése az érintett aranyeres szövetekben. A gyógyszerek nevére kattintva érheti el a részletes adatlapokat.

A szájon át szedhető gyógyszerek másik csoportjának hatása arra irányul, hogy megakadályozza a székrekedés kialakulását, amely az aranyér kiújulását és sérüléses vérzését okozza. Az alkalmazható szerek az alábbiakban listázott hashajtók és székletlágyítók, amelyeket akkor érdemes kipróbálnia, ha a megváltoztatott táplálkozási szokások önmagukban nem hoznak eredményt:

Kezelés kenőccsel, végbélkúppal

Az aranyeres tünetek lokális kezelése történhet kenőcsökkel és végbélkúpokkal is. A kenőcsök elsősorban a külső csomókra, míg a kúpok a belső nodusokra alkalmasak. Ezekkel a készítményekkel közvetlenül a panasz keletkezésének a helyén érhetünk el gyógyhatást, így kíméletesebb megoldást jelenthetnek, mint a szájon át alkalmazott szisztémás készítmények. Érdemes tudni, hogy a gyógyszertári készítmények a betegség állapotában általánosan nem hoznak változást (tüneti szerek). A készítmények részletes listáját itt tekintheti meg: kenőcsök és kúpok.

Elsődleges teendő: a széklet rendezése

Székletünk jellege közvetlen összefüggésben van táplálkozásunkkal és emésztésünk működésével. Egészséges állapotban a széklet jól körülírható tulajdonságokkal rendelkezik, ha ettől eltér, akkor az valamilyen problémára utal.

Aranyér betegségben szenvedőknél a kezelés első teendője a széklet rendezett állapotának visszaállítása – az egyéb tünetekre párhuzamosan alkalmazott gyógyszerkészítmények mellett. Ezt helyes és rendszeres táplálkozással, a folyadékbevitel szintjének növelésével és testmozgással érhetjük el általában. Táplálkozási tanácsként a rostban gazdag táplálkozást ajánljuk, melyet részletesebben is tárgyalunk a házi gyógyterápiákról szóló fejezetünkben.

Kötelező: anyagcserénk csak akkor tud jól működni, ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk el. Felnőttek számára az ideális napi folyadékbevitel legalább 2 liter.

A rostgazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett, növeli a széklet mennyiségét, és a táplálék bélben történő tranzitidejét csökkentve, hozzájárul a szorulás elkerüléséhez. Kerülni kell a fűszeres ételeket, valamint az alkohol, kávé és tea túlzott fogyasztását.

Próbálja ki! A széklet lazításában segítségünkre lehet a szilvalekvár vagy az aszalt szilva. Enyhe hashajtók, anyagcsere-gyorsítók a szulfátos gyógyvizek (pl. Hunyadi János, Ferenc József, Mira), vagy a lándzsás útifű tea. A hashajtásra ajánlott gyógynövények listáját megtalálja a témáról szóló oldalunkon.

Étkezések után nyugodt állapotban töltsünk el 10 percet, így adva lehetőséget a szervezetnek az ürítési inger megjelenésére. Meg kell oldanunk, hogy az inger megjelenése után azonnal tudjunk WC-re menni.

Vitaminokban és rostban gazdag táplálékok
Hogyan táplálkozzon?
Vitaminok, nyomelemek, rostbevitel
Olvasson részletesebben! »
Gyógynövényi cseppekGyógynövényi hatóanyagok »
kíméletes hashajtás
természet adta lehetőségek
MŰTÉTEK, BEAVATKOZÁSOK »

Műtéti lehetőségek

Műtéti beavatkozást általában az előrehaladott, illetve a más terápiára rosszul reagáló esetekben alkalmaznak. Egy jól megválasztott terápia hosszú évekre terjedő javulást, panaszmentességet eredményez, bár a kiújulás lehetőségét nem zárja ki. Számos műtéti eljárás van gyakorlatban a középsúlyos stádiumok kezelésére: (gumigyűrűs leszorítás, gumi-ligatúra, infravörös fotokoaguláció stb.), ezekről részletesebben olvashat hivatkozott oldalunkon.

Hogy zajlik az orvosi vizsgálat?

A panaszok átbeszélése után a szakorvos előbb külső vizsgálatot végez - szemrevételezéssel és tapintással. Ezt a belső vizsgálat követi, amely során optikai eszközzel betekintenek a végbélbe. Ilyenkor szemügyre vehetők a belső aranyerek, berepedések, polipok, és egyéb elváltozások is. A végbélrák szűréséhez mindenképp szükséges végbéltükrözést (rektoszkópiát) is végezni. A vastagbél utolsó húsz centiméteres szakaszát hajlékony száloptikás műszerrel vizsgálják át. A diagnosztika nem fájdalmas, menetéről itt olvashat részletesebben

Proktológus szakorvos, aki egy anatómiai modellt tart a kezében.

Fontos! Gyógyszeres vagy egyéb terápiát megkezdeni csak szakorvosi vizsgálatot követően szabad. A fentiekben leírt kezelések az általánosan alkalmazott módszereket és készítményeket sorolják fel, így egyes páciensekre hatástalanok vagy károsak is lehetnek. A weboldal üzemeltetője a fentieket tájékozató jellegűnek szánja, nem vállal felelősséget az alkalmazásuk következményeiért. Javasoljuk, hogy oldalunk megtekintése mellett az orvos, gyógyszerész tanácsát tekintsék elsődlegesnek, hiszen az adott eset egyedi megítélése nélküli gyógykezelés számos veszélyt rejt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Gyógyszer nélküli megoldások - Aranyér Webshop »

Aranyérbetegséghez minden!
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Az öregség is oka lehet az aranyérnek.Hajlamosító tényezők »
Életkor és más okok
Enyhítő ülőfürdőEnyhüljünk ülőfürdővel »
15 perc alatt elvégezhető
Aranyeres papírMi az aranyér »
A kór általános bemutatása