Gyógynövények az aranyeres panaszok kezelésére

A népgyógyászati tapasztalatok azt mutatják, hogy több gyógynövény is alkalmas a tünetek házilagos kezelésére. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leghasznosabbakat.

Külsőleg alkalmazható gyógynövények

A cickafark (Achillea millefolium) jó gyulladásgátló, forrázott/áztatott főzetét ülőfürdőbe öntve használhatja. Ülőfürdőhöz remek gyógyanyag még a kamillavirágzat. Az ülőfürdőzésről három részletes cikket is írtunk, egy általános bemutatót, egyet speciálisan a kamilla alkalmazásáról, egyet pedig a sósvíz alkalmazásáról.

Borogatásra a diófa levél (Juglans regia) használható, ennek sűrű forrázatából készített főzettel lehet külsőleg borogatni az aranyeret. A diólevél sebgyógyító hatású.

Próbálja ki! A körömvirág (Calendula officinalis) virágzata sebgyógyító, fertőtlenítő, gyulladásgátló, vérzéscsillapító hatású. A belőle készült kenőcs különösen alkalmas a kisebb hámsérülések és az aranyér gyógykezelésére. Minden székelés és fürdés után a végbélnyílást és a zárógyűrűn belüli részt kenjük be vele. Lehetőleg minél nagyobb tisztaságú körömvirágkrémet használjunk, aluminium, parabén és kőolajszármazék menteset. Lehet a panaszokra gyógynövényes kenőcsöt készíttetni két rész cickafarkból és egy rész körömvirágból.

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) magjait és a termését használják fel az aranyér gyógyítására. A vadgesztenye aktív összetevői gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságúak. Borogatás formájában érdemes használni, mielőtt azonban elkezdjük, tájékozódjunk más gyógyszerekkel együtt történő alkalmazhatóságáról.

Külsőleg alkalmazható a tölgyfakéreg (Quercus alba), ami érösszehúzó, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz. Aktív összetevői a kalcium és a tannin, amelyek segíthetnek megerősíteni a hajszálereket.

Székletlazítás, hashajtás

A székrekedés illetve a kemény széklet igen jól kezelhető népgyógyászati módszerekkel. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyógynövényt, amelyek alkalmasak a kezelésre, a gyenge hatásúaktól az erősekig haladva:

FONTOS! A gyógynövények is okozhatnak mellékhatásokat, ezek elkerülése érdekében ajánljuk, hogy 2-3 hetente szüneteltesse szedésüket, vagy váltogassa őket. Dietetikus segítségével próbáljon meg olyan személyre szabott, rostgazdag étrendet összeállítani, amely mellett széklete rendezett lesz. A folyamatos hashajtás az emésztést károsan befolyásolhatja, tegyen meg mindent ennek elkerülése érdekében!

Gyógyanyagok vásárlása az Aranyér Webshopban »

Gyógyanyagok aranyérre
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Ülőpárna aranyérre

Szerezzen egy jó ülőpárnát »

Ismerje meg az Aranyér Webshop ülőpárna kínálatát!

Az egészséges és a rossz széklet

Ilyen az egészséges széklet »

A széklet jellemzői, az ideális állag és szín.

Kamillás ülőfürdőzés

Kamillás ülőfürdő »

Gyors enyhülést hoz, ha aranyérben szenved.