A belső aranyér

a belső aranyér tünetei

Az aranyér a végbélben található vénatágulat, amelynek anatómiai szerepe, hogy hozzájáruljon a bél záródásához és a széklet megtartásához. Bár az aranyér egészséges állapotban is létezik, a köznyelv az aranyérbetegséget érti alatta, a továbbiakban mi is ennek kifejezésére használjuk.

Az aranyereket a végbélnyíláshoz viszonyított elhelyezkedésük alapján osztályozzuk, ez alapján megkülönböztetünk külső, belső és összetett (intermedier) típusokat. A belső aranyér, amellyel jelen cikkünkben foglalkozunk, mindig a végbél belső (nem látható) részén fejlődik ki.

Belső aranyér

A belső aranyér a végbél falában helyezkedik el, a végbélnyíláson belül. Ez a típus a betegség leggyakoribb formája, a nyugati lakosság közel fele érintett benne. A jelentkező tünetekről részletes cikket írtunk, melyet a hivatkozásra kattintva érhet el. A legjellemzőbb tünet a vérzés, viszketés, és székelés hatására előeső csomó. Fájdalmat csak előrehaladott esetekben tapasztalnak a betegek.

A belső aranyérnek 4 stádiuma van

A belső aranyereket előesésük alapján osztályozzuk. Az előesés az a folyamat, amely során a megduzzadt aranyeres csomó a végbélnyílás felé türemkedik, majd kifordul.

1. stádiumú / elsőfokú: kissé megnagyobbodott, panasz- és tünetmentes érkötegek a rektumban, melyek önvizsgálattal nem tapinthatók, csak orvos általi bélvizsgálattal (tükrözés, anoszkópia) azonosíthatók.

2. stádiumú / másodfokú: az aranyerek előesnek nyomásfokozódás (pl. székelés) hatására, de a nyomás megszűnését követően spontán visszahúzódnak. Fájdalom rendszerint nem jelentkezik, hosszú ideig tünetmentes lehet, később azonban a tágult vénák vérezhetnek, rendszerint a székelés után, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. A vérzés nem feltétlenül jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély.

3. stádiumú / harmadfokú: mozgásra, nyomásváltozásra már székeléstől függetlenül is előesik a csomó, és csak kézzel helyezhető vissza. A tünetek teljesen egyértelműek, az előesett nóduszok váltakozó szintű fájdalmat okoznak. A vérzéses panaszok egyre gyakoribbak, ez az állapot már általában sebészeti jellegű beavatkozást igényel.

4. stádiumú / negyedfokú: előesett, kizáródott belső nóduszok, melyeket már kézzel sem lehet visszahelyezni a testen belülre.  Kifejezett tünet a székeléstől független, erős fájdalomérzet, nyálkahártya-gyulladás, vérzés, váladékozás. Az ún. aranyér krízis állapotában az előesett aranyeres csomókat a záróizom reflexes görcse elszorítja, emiatt leáll bennük a keringés, gyulladás lép fel, fájdalmas, jelentős méretű duzzanattal. Ebben a stádiumban már mindenképp műtéti beavatkozás szükséges, a gyógyszeres kezelés kevés a panaszok mérséklésére.

Akkor is belső aranyérnek minősül, ha kifordul a végbélnyíláson kívülre

Attól, hogy az aranyér kifordul a végbélnyíláson kívülre, továbbra is belső aranyérnek nevezendő, mivel a betegség tipizálása nem a csomók tényleges állapotát, hanem a kiindulási helyét veszi alapul. A köztudatban a kifordult (előesett) aranyeret külsőnek mondják, de ez a megnevezés téves. A külső aranyér mindig a végbélnyíláson kívül keletkezik, részleteket a hivatkozásra kattintva tudhat meg róla.

Mi az Ön teendője, ha belső aranyere van?

Ha a belső aranyér tüneteit (vérzés, viszketés, előeső csomó) tapasztalja, javasolt orvoshoz fordulnia. Országos proktológus keresőnk a segítségére lesz. Az orvosi vizsgálat egyértelműen kizárja vagy igazolja a belső aranyeret, és megállapítja annak stádiumát. A proktológus feladata az is, hogy kizárja a végbélrákot és más súlyosabb betegségeket.

A legmegfelelőbb kezelési módot az orvos segít meghatározni. Többféle kíméletes műtéti megoldás is létezik a problémára állapottól függően, ezekről itt tájékozódhat. A belső aranyeret szájon át szedhető gyógyszerekkel, illetve lokálisan alkalmazható kenőcsökkel és végbélkúpokkal kezelik. Fontos, hogy a páciens elkerülje a székrekedés kialakulását, mivel ez a betegség súlyosbodásához, a tünetek kiújulásához vezethet.

Ülőpárnák az Aranyér Webshopban »

Aranyérhez ülőpárnák
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Orvosi rendelésen a vizsgálat pontos menete

Mi történik az orvosnál »

Tudja meg, hogy zajlik az aranyér kivizsgálása!

proktológus orvos kereső

Találjon helyi proktológust »

Proktológus szakorvos adatbázisunk.

gyógyszeres kezelés

Az aranyér kezelése »

Gyógyszerek, gyógynövények, műtéti lehetőségek a betegségben szenvedőknek.