A külső aranyér

a külső aranyér tünetei

Az aranyér a végbélben található vénatágulat, amely egészséges állapotban is létezik. Anatómiai szerepe, hogy hozzájáruljon a végbél záródásához. A köznyelvben aranyér alatt a kóros állapotot értjük, amikor az aranyeres vénák megnagyobbodnak, véreznek, fájnak. Az aranyérbetegségnek két alapvető fajtája van, a leggyakoribb a belső aranyér, a ritkább típus a külső aranyér, a továbbiakban ez utóbbival foglalkozunk.

A külső oldalon fejlődik ki

Az aranyereket a végbélnyíláshoz viszonyított elhelyezkedésük alapján osztályozzák, a belső aranyér a végbél belsejében, a külső aranyér a végbél körül, a külső oldalon fejlődik ki. Mivel a külső aranyerek a végbél záróizma alatti területről fejlődnek ki, így a végbélnyílás körüli területen szemmel, tapintással azonosíthatóak. Előfordulási gyakoriságuk lényegesen ritkább, mint a belső típusoké. A külső aranyeres párna általában kemény széklet ürítését követően alakul ki.

Tünetek, azonosítás

A külső aranyér egyértelműen azonosítható a végbélnyílás körüli ismeretlen csomó vagy duzzanat formájában. A tapintható csomó egészen apró is lehet.

Ez a típus vérzésre kevésbé hajlamos, mivel a fedőbőr hámsejtjei védelmet nyújtanak a felszakadással szemben.

Általában spontán vagy székelés közben jelentkező, intenzív fájdalommal jár. Mivel a végbél záróizmai alatti terület érzőidegekkel gazdagon átszőtt, így az itt kifejlődő csomók igen fájdalmasak, különösen társuló gyulladás esetén. A tünetekről részletes cikket írtunk, amelyet a hivatkozásra kattintva érhet el.

Ne keverje össze!

Fontos megkülönböztetni az előesett belső aranyeret a külső aranyértől. Az előrehaladott állapotú belső aranyeres csomók kifordulnak a végbélen kívülre (előesnek), ahova kézzel visszanyomhatók, vagy végleg kívül is rekedhetnek. Ezekben az esetekben továbbra is belső aranyérről beszélünk, függetlenül attól, hogy a csomók fizikailag kívül találhatóak. Ennek magyarázata, hogy az aranyeresség osztályozása a kiindulási hely alapján történik, amely jelen esetben a végbél belseje. Az azonosításhoz segítséget adhat, hogy az előesett, kívül rekedt belső aranyereket bélszövet, míg a külső aranyeret mindig bőrszövet fedi. Összefoglalva, a belső aranyér a végbélen belül alakul ki, ahonnan ki is fordulhat (előeshet), de ilyenkor is belső aranyérnek nevezendő. A külső aranyér a végbélnyílás körül, kívülről jelentkező fájdalmas duzzanat, amely anatómiájából fakadóan mindig kívül marad, nem nyomható vissza a végbélbe.

A külső aranyér képe A külső aranyér képe

Forduljon vele orvoshoz!

Ha a külső aranyér tüneteit hirtelen fellángoló módon tapasztalja magán, érdemes 48-72 órán belül felkeresnie egy sebészeti szakambulanciát, ahol egyszerű, gyors felépüléssel járó, ambuláns kisműtétet tudnak elvégezni rajta. Az elhúzódóan fennálló külső aranyerekre álalában konzer vativ kezelést (gyógyszer, kenőcs, kúp) javasolnak.

Nézzen be az Aranyér Webshopba »

Eszközök az aranyér kezeléséhez
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Orvosi rendelésen a vizsgálat pontos menete

Mi történik a proktológusnál »

Tudja meg, hogy zajlik az aranyér kivizsgálása!

proktológus kereső országosan

Találjon helyi proktológust »

Proktológus szakorvos adatbázisunk

8 tévhit az aranyérbetegségről »

Lerántjuk a leplet a köztudatban keringő tévhitekről.