A lehetséges sebészeti beavatkozások típusai, műtétek

Az aranyeres párna fontos szerepet tölt be a végbél tökéletes zárásában, így a páciens tünetmentessé tételét lehetőleg az aranyér műtéti eltávolítása nélkül kell elérni. A sebészeti beavatkozások csak olyan esetekben indokoltak, ha az étrendi változtatások és a gyógyszeres kezelések már nem idézik elő a páciens megfelelő mértékű javulását.

A hagyományos (kimetszéses) aranyérműtét

A hagyományos kimetszéses aranyérműtét során a csomókat (általában mind a hármat) szikével és ollóval eltávolítják. A műtétet követően a páciens néhány hétig tartó komoly fájdalmat tapasztalhat, valamint számolnia kell azzal, hogy a végbélnyílás valamilyen mértékben beszűkül. A szakorvosok ezt a beavatkozást csak a páciensek szűkebb körénél alkalmazzák, harmadik és negyedik stádiumú állapot esetén.

Diagnózis és terápia: A legmegfelelőbb sebészeti technika számos tényezőtől függ, így ezen az oldalon csak felsorolásjelleggel tárgyaljuk őket. A betegség pontos diagnózisát és az ehhez illeszkedő terápiát proktológus szakorvos tudja felállítani, egy ambulánsan elvégzett vizsgálat keretében.

Gumigyűrűs leszorítás - gumi-ligatúra

Az egyik legkíméletesebb és leggyorsabb sebészeti beavatkozás a gumigyűrűs leszorítás, más néven gumi-ligatúra. Az eljárás során vákuum segítségével a duzzadt érpárna nyakára egy gumigyűrűt helyez fel a szakorvos egy speciális eszközzel. Ennek következtében az elszorított csomó elhal, majd lelökődik a bélnyálkahártyáról. A seb gyógyulási ideje 2-3 hét. Ez a fajta sebészeti beavatkozás érzéstelenítést nem igényel, egy-két alkalommal való megismétlése után az esetek nagy részében megszünteti a vérzéses panaszokat. Viszonylag veszélytelen, szövődmények nélkül gyógyul, kiújulás esetén megismételhető. Az egyes csomókat egyenként kötik el, a kezelések között minimum 2-4 hétnek kell eltelnie. A szakorvosok akkor ajánlják ezt az eljárást, ha a panaszokat II. vagy III. stádiumú belső, bélnyálkahártyával borított, aranyeres csomó okozza. Egyes proktológusok szerint a rengeteg előny ellenére a gumigyűrűs leszorítás nem nyújt végleges megoldást, a betegség kialakulásához vezető, megszokott életvitel folytatása újra előidézheti a kiújulást.

Lézeres aranyérműtét

A lézeres aranyérműtét során a vágást a szakorvos nem ollóval, hanem lézerrel végzi, amely a keletkező sebet lehegeszti, így nem kell azt összevarrni (és varratszedés sem szükséges). A sebgyógyulás ebben az esetben gyors, az irányított lézerfénnyel csak a kóros szövetet párologtatják el, annak környezetét megkímélik. A műtét vérzés nélkül elvégezhető, mert az érintett területen a 0.5 mm-nél kisebb átmérőjű erek a lézersugár hatására elzáródnak. A keletkező nyálkahártyasebek kb. 4-6 hét alatt másodlagos sebgyógyulással gyógyulnak meg. Rizikófaktor: mivel a kialakult hegeket a szervezet úgy gyógyítja, hogy a bél nyálkahártyájával vonja be, ennek következtében tartós váladékozás léphet fel. E visszafordíthatatlan szövődmény esetleges kialakulása miatt a beavatkozás hatásosságát vitatják. Fontos még kiemelni, hogy a végbél alsó szakaszának teljes nyálkahártyáját nem lehet kezelni, így a székrekedésre hajlamos betegeknek a műtét után fokozottan ügyelniük kell a diétás étrendjükre, a megfelelő állagú széklet biztosítása érdekében.

Infravörös fotokoaguláció

A belső aranyerek vérellátásnak károsítására feltalált eszköz a fotokoagulátor (infrared coagulator = IRC). A terápia eredményeképpen a csomók összeesnek a vérellátásuk hiánya miatt. Kíméletes, gyors és fájdalom nélküli eljárás. A panaszok megszüntetéséhez több kezelés szükséges.

Injekciós scleroterápia

A legegyszerűbb ismert sebészeti beavatkozás, mely során a kitágult vénákat egy speciális, aranyérbe injekciózott vegyülettel húzzák össze. Ennek szövődménye lehet szövetelhalás, illetve gyulladás. A szakorvosok csak I. és II. stádiumú páciensek kezelésére ajánlják.

Doppler-ultrahang vezérelt magas érlekötés

Az ultrahangos műtéti beavatkozások sikere egyszerűségükben, megbízhatóságukban és fájdalommentességükben rejlik. A szakorvos egy ultrahangos érzékelő segítségével keresi meg az aranyeres csomót ellátó verőeret, majd „aláölti” azt, és a lecsüngő csomót egy speciális öltéstechnikával megemeli. Magát a beavatkozást, érzéstelenítésben vagy altatásban végzik, emellett a végbél érzőidegek nélküli, belső részén történik, így a betegnek nem kell fájdalomtól tartania. Végbélszűkület fellépése sem várható a későbbiekben, hiszen nyálkahártya-kimetszés nem történik.

Longo műtét

A Longo műtét (másik nevén PPH - Procedure for Prolapse and Hemorrhoids) során a proktológus szakorvos egy speciális bélvarrógéppel egy kör alakú nyálkahártyarészletet távolít el a végbélnyílás feletti területről. Általában az előesett csomók esetén alkalmazzák ezt a műtéti eljárást. Ebben az esetben az aranyeres párna csupán feljebb kerül a végbélnyílásban, nem kerül kimetszésre, ami kedvezően hat a végbél finom szabályozására. A gerincvelői érzéstelenítésben végzett kb. 20 perces operáció után a betegek viszonylag hamar és többnyire fájdalommentesen épülnek fel, kevesebb alkalommal tapasztalnak viszketést, vérzést, és végbélszűkületi szövődmény sincs. Speciálisnak mondható (magas kórházi költségű) és nem veszélytelen eljárás. Az operáció előkészületi teendőiről a szakorvos ad részletes tájékoztatást, például hogy hashajtás, illetve beöntés alkalmazása szigorúan tilos a műtét előtt. Az eljárásról érdeklődőknek érdemes megtekinteniük az alábbi videót (angol nyelvű, 5 perces), vagy elolvasniuk ezt a cikket (angol nyelvű, részletes).

Lehetséges szövődmények

Az aranyér operációk viszonylag biztonságos sebészeti eljárásnak mondhatóak, azonban mint minden altatással, illetve érzéstelenítéssel járó beavatkozásnak, így ezeknek is lehetnek szövődményei. Előfordulhat vérzés, fertőzés, esetleg az altatással kapcsolatos komplikációk merülhetnek fel. Az operációt követően a betegeknek gondjai lehetnek a székletürítéssel, a végbél záróizmainak ellazításával. Esetlegesen megsérülhetnek a záróizmok is, melynek következménye lehet a széklet- és vizelet inkontinencia.

Műtét után

A sebészeti beavatkozás után a betegek a legtöbb esetben saját lábukon hagyhatják el a kórházat, kísérővel. Állandó ágynyugalom ugyan nem feltétlenül szükséges, azonban a fizikai megterheléstől minden esetben tartózkodni kell az első 1-2 hét során. A műtéti eljárást követően a fájdalom egyes esetekben spontán, de inkább székeléskor érződik. Több lehetőség is van otthoni fájdalomcsillapításra belsőleg ható gyógyszerek, illetve helyileg ható végbélkúpok formájában, melyeket a szakorvos javaslatai alapján érdemes alkalmazni. Sokat segíthet a lábadozás időszakában a meleg, gyógynövény-kivonatos ülőfürdő is. Az aranyérműtétet követően az egyik legfontosabb dolog a széklet rendezése, aminek alapja a könnyen emészthető, rostban gazdag táplálkozás, és a megfelelő folyadékbevitel.

Minden amire szüksége lehet: Aranyér Webshop »

Aranyérhez minden A-tól Z-ig
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Az ülőfürdőzés módszereiAz ülőfürdőzés »
A legjobb otthoni megoldás
Guggoló pózban a legelőnyösebbGuggolva székeljen »
Ha a legjobbat akarja testének
Kezelések gyógyszerrel, konzervatív módonGyógyszeres kezelések »
Operáció nélkül,
hatékony kezelés gyógyszerekkel