A belső aranyér tünetei

a belső aranyér tünetei

A belső aranyér bemutatása

A belső aranyér a végbél falában helyezkedik el, a végbélnyíláshoz képest a belső oldalon. Aranyérnek nevezett vénás érhálózattal minden egészséges ember rendelkezik, kóros állapotról akkor beszélünk, ha ez a vénatágulat megnagyobbodik, és rendszeres panaszokat okoz. Előrehaladott esetben az aranyér a végbél falával együtt kifordul. A kifordulás (szaknéven előesés) lehet átmeneti vagy folyamatosan megmaradó is. Maga a diagnózis az aranyér kiindulási helyét veszi alapul, tehát az előesett aranyerek is belső aranyérnek nevezendők. Összehasonlításként érdemes tudni, hogy a külső aranyerek a záróizomzat külső oldala körül jelentkeznek, kialakulásuk helyéből fakadóan nem tudnak előesni, és a végbélbe sem lehetséges őket visszahelyezni. Ha az Ön aranyere székeléskor előesik, és oda visszahúzódik vagy visszanyomható, szinte biztosan belső típusról van szó. Kiegészítésként megjegyezzük, hogy a külső és a belső aranyér egyszerre is jelentkezhet, van, aki mind a két típusban egyszerre szenved. A továbbiakban a belső aranyér tüneteivel foglalkozunk, kitérve az egyes stádiumok jellemzőire.

A belső aranyér tünetei

A leggyakoribb tünet a vérzés, viszketés, és székelést követően tapintható csomó megjelenése a végbélnyílásban. Az alábbi tünetek jellemzőek még:

1. stádiumú belső aranyér

1. stádium

A belső aranyér tünetei az első (korai) stádiumában igen enyhék. Elváltozást nem lehet sem látni, sem kitapintani. A székelést időnként élénkpiros vérzés kíséri, ami általában fájdalommentes. Idegentest érzés vagy ritkán viszketés tapasztalható. Ez a stádium hosszú időszakokig lehet teljesen tünetmentes.

2. stádiumú belső aranyér

2. stádium

A székelés során fellépő hasűri nyomás kinyomhatja az aranyeret a végbélnyíláson kívülre, de az magától visszahúzódik. Gyakori tünet a fájdalom (különösen székletürítéskor, előeséskor) és az égő érzés az érintett területen. Időnként élénkpiros vérzés.

3. stádiumú belső aranyér

3. stádium

Székelés vagy nyomás hatására a végbélnyíláson kifordul az aranyeres bélszakasz, amely spontán nem húzódik vissza, de kézzel visszanyomható. A székelés mindig fájdalom érzettel jár. Gyakori belső aranyeres tünet a váladékozás, illetve a nyálkás bevonatú széklet. További tünetként viszketés és időnként vérzés jelentkezik.

4. stádiumú belső aranyér

4. stádium

A végbélből folyamatosan kifordult, kizáródott aranyeres csomók, amelyek kézzel sem helyezhetők vissza. Duzzadt, gyulladt nyálkahártya és béltáji erek, ezzel járó diszkomfort érzés, irritáció, fájdalom. Az ún. "aranyér krízist" erős fájdalom kíséri, és szinte biztosan sebészeti beavatkozást igényel. Hőemelkedés vagy láz jelentkezik, elesettség érzéssel.

Mi a teendő, ha a belső aranyér tüneteit tapasztalja magán?

Ha a belső aranyér tüneteit visszatérő módon tapasztalja magán, érdemes orvoshoz mennie. Proktológus keresőnket itt találja. Az orvosi vizsgálat egyértelműen kizárja vagy igazolja az aranyerességet, és megállapítja annak stádiumát. A proktológus feladata az is, hogy kizárja a végbélrákot és más olyan betegségeket, amelyek az aranyérhez hasonló tüneteket okozhatnak.

Tipp: Ülőpárnák az Aranyér Webshopban »

Aranyérhez ülőpárnák
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Az orvos megmentheti életünket.

Így zajlik a proktológiai vizsgálat

Az orvosi vizsgálat bemutatása.

A legjobb kúpok

A legjobb aranyér kúpok

Segítünk a megtalálásában.

Orvost kereső aranyeres ember

Aranyér - milyen orvos?

Találjon megfelelő szakorvost problémájához.