Hogyan vegyünk ülőfürdőt?

Könnyen és gyorsan enyhítheti fájdalmait egy egyszerű ülőfürdő segítségével.

Tudja meg, hogy érheti el a legjobb hatást, és hogy mire kell vigyáznia közben!

Kelleni fog egy kényelmes fürdő kád

Alapos tisztítással, fertőtlenítéssel kezdjük

A tisztálkodásra használt környezet sterilitása nagyon fontos az aranyeres és nőgyógyászati panaszok kezelésénél, hiszen egy sérült bőrfelületen könnyen bejutnak a fertőzések. Lehetőleg használjunk klóralapú tisztítószert, vagy más baktérium-, illetve vírusölő hatású tisztítót. Dörzsöljük át alaposan a kád vagy lavór felületét, hogy minden szappan és egyéb tisztálkodószer maradványát eltávolítsuk. Az is jó megoldás, ha a használt tisztítószer kímélő (enyhe hatású), de utána Neomagnol tablettás vízzel kiáztatjuk a fürdőedényt. Természetesen a fertőtlenítés után alapos vizes öblítésre is szükség van, hogy a klórt teljesen kimossuk az edényből.

, Ülés a fürdőben

Engedjünk kellemesen meleg vizet 8-10 cm magasan

A lavórt vagy kádat töltsük fel vízzel 8-10 centiméter magasságig. A víz olyan magas legyen, hogy az alsó testtájékot ellepje. A vízmélységgel kapcsolatban mindenki kialakíthatja saját szokásait, a lényeg, hogy a betegséggel érintett terület teljesen víz alatt legyen. Lavór vagy kád helyett kaphatók speciális edények is a fürdőhöz, ezekről többet megtudhat az oldal utolsó bekezdésében.

Az ülőfürdő vize legyen kellemesen meleg, de semmiképpen ne forró. Szükségtelen, hogy a már amúgy is gyulladt, fájó, viszkető területet újabb kellemetlen környezeti hatásnak tegyük ki. A kellemesen meleg víz hatására a sérült terület véráramlása megnő, ezáltal a gyógyulási folyamat felgyorsul. Mielőtt elhelyezkedik a kádban, az ujjaival ellenőrizze a hőmérsékletet, és csak azután kezdje meg a fürdőzést, hogy azt már beállította. Ideálisnak mondható a vízhőfok 37 és 43 °C között.

Adjunk gyógynövényeket vagy sót a fürdővízhez

A meleg már önmagában gyógyító és nyugtató hatást fejt ki a fájó és viszkető területre, így alapvetően nem kötelező gyógyanyagokat tennünk a vízbe. Azonban vannak olyan kiegészítő szerek, például illóolajok, gyógynövények, amikkel hatékonyabbá tehetjük a kezelést. Konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen módszer kipróbálása mellett döntünk, mivel az egyes megoldások csak az aranyér egyes típusaira és stádiumára megfelelőek.

Gyógynövények és sók a vízbe
Ezt próbálja ki, ha aranyere van:
Óra szerint 15-30 percig tartson az ülőfürdő

Az ideális időtartam 15-30 perc

Üljünk a meleg vízben 15-30 percig. Amennyiben a fürdővíz hűlni kezd, adjunk hozzá meleg vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró, hiszen a magas hőmérséklet irritálhatja a gyulladt területeket! Az ülőfürdőt akár napi 2-3 alkalommal is megismételhetjük, a panaszok súlyosságától függően.

Törölgessük meg magunkat kíméletesen az ülőfürdő után

Fontos, hogy szárazra töröljük magunkat a fürdő után, azonban ezt kíméletes módon tegyük. Legalkalmasabb erre a célra egy tiszta (főzőmosott), puha, pamut törölköző, amivel gyengéden megtöröljük a sérült területeket. Ne dörzsöljük vagy súroljuk a végbél környékét, mert ezzel csak további károkat, duzzanatot okozhatunk! Az ülőfürdő utáni, megszáradt, tiszta bőrfelület kiváló lehetőséget ad a kenőcsök illetve kúpok applikálására.

Vásároljunk speciális edényt az ülőfürdőhöz

Az interneten kaphatók kifejezetten ülőfürdőhöz tervezett edények, amelyek a WC csészére helyezhetők fel (webshop vásárlási tipp: eszközeink ülőfürdőhöz). Ezek használata egyszerűbb, gyorsabb és takarékosabb, mint teleengedni a kádat. A WC csészére helyezhető edények előnye, hogy kevés vízben (néhány liter) fürdőzhetünk, így kevesebb gyógynövénnyel és kisebb munkával tudunk fürdővízet készíteni. Nem kell teljesen leöltöznünk sem, mivel csak az érintett altáji terület lesz vizes, a test többi része nem. Ez a nehezebben mozgó pácienseknek is kényelmes, mivel csak a WC magassáságáig kell leereszkedni.

ülőfürdő lavór WC-re, speciálisan aranyérre

Vásároljon speciális eszközöket az ülőfürdőhöz webshopunkban!

ülőfürdőhöz lavór, edények, mosakodó eszközök
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Vizsgálat az orvosnálAz aranyér orvosi vizsgálatának menete
Pontosan mire számíthat, ha proktológushoz megy...
Székrekedt fájdalmas nőGyakran van székrekedése ?
Találjon rá hatékony kezelési módszereket!
Természet kapszulába zárvaAranyér kezelés házilag
Egyszerű, de hatásos otthoni módszerek