A külső aranyér tünetei

a külső aranyér tünetei

A külső aranyér rövid bemutatása

A külső aranyér a végbélnyílás külső oldalán található kóros értágulat. A betegségnek ez a típusa tapintással, szemrevételezéssel azonosítható, mivel az aranyeres csomó a végbélnyíláson kívül van. Az elváltozás igen apró is lehet. Egyértelmű megkülönböztető jegye a külső aranyérnek, hogy soha nem helyezhető/nyomható vissza a végbélbe. A végbél záróizmai alatti terület érzőidegekkel gazdagon átszőtt, így az itt kifejlődő nodusok (csomók) igen fájdalmasak, tünetei kifejezettek, különösen társuló gyulladás esetén.

A külső aranyér tünetei

Külső aranyér - nem keverendő össze!

Az aranyeret mindig a kiindulás helye alapján azonosítják, tehát külső aranyérnek csak a végbélnyíláson kívül keletkező csomók nevezhetőek. A köztudatban - tévesen - a végbélnyíláson kívülre fordult belső aranyeret is külsőnek nevezik, holott a két fajta teljesen más. A belső aranyér akkor is belső aranyérnek nevezendő, ha kifordult a végbélnyíláson kívülre, azaz szaknéven előesett. Ha az Ön aranyere teljesen visszanyomható a végbélbe úgy, hogy nem marad kívül semmilyen érzékelhető csomó, akkor belső típusú betegsége van.

Mit tegyen, ha a fenti tüneteket tapasztalja magán?

Ha a külső aranyér tüneteit hirtelen fellángoló módon tapasztalja magán, érdemes 48-72 órán belül felkeresnie egy sebészeti szakambulanciát, ahol egyszerű, gyors felépüléssel járó, ambuláns kisműtétet tudnak végezni. Az elhúzódóan fennálló külső aranyerekre álalában konzervativ kezelést (gyógyszer, kenőcs, kúp) javasolnak. A tünetek fennállása esetén mindenképp javasolt orvoshoz mennie, ugyanis ezek más bélbetegségekre, így a végbélrákra is utalhatnak. A pontos diagnózist csak szakorvos állíthatja fel (kapcsolódó cikk: milyen orvoshoz forduljon aranyérrel?) Az orvosi vizsgálat nem csak azért fontos, hogy igazolja az aranyerességet, hanem azért is, hogy kizárja komolyabb betegségek fennállását.

Tipp: Ülőpárnák az Aranyér Webshopban »

Aranyérhez ülőpárnák
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Az orvos megmentheti életünket.

Így zajlik a proktológiai vizsgálat

Az orvosi vizsgálat bemutatása.

A legjobb aranyér kenőcsök

A legjobb aranyér kenőcsök

Segítünk a legjobb aranyér kenőcs megtalálásában.

Gyógyszerek aranyérre

Gyógyszerek aranyérre »

Összegyűjtöttük az aranyér kezelésére használt gyógyszereket.