8 tévhit az aranyérről

Az alábbi cikkben megismerheti a leggyakoribb tévhiteket a betegséggel kapcsolatban.

Az aranyér ritka betegség

Az emberek többsége azt gondolja, hogy az aranyér ritkán előforduló betegség, ez azonban nem igaz. Korábban azt feltételezték, hogy kb. a lakosság fele szenved aranyérben, azonban a legújabb statisztikák szerint ez a szám akár a 70-80%-ot is elérheti. A betegek egyre nagyobb hányada fordul orvoshoz a kellemetlen tünetek jelentkezésekor, de az állapot hosszú évekig lehet panaszmentes is.

Tévhitek

Orvosi vizsgálata fájdalmas

Az orvosi vizsgálat fájdalmasnak semmiképp sem mondható. A végbélben nincsenek érzőidegek, így az itt végzett behatolásos vizsgálatok csak kellemetlen érzést, esetleg görcsölést okozhatnak. A végbéltükrözést mindenképp el kell végezni a vizsgálatkor, a végbélrák kizárása érdekében. A kellemetlenségen kívül fájdalommal nem jár, helyi érzéstelenítés sem szükséges hozzá. Fájdalom csak olyan esetekben lép fel a vizsgálaton, ha a páciensnek végbélrepedése, trombotizáló külső csomói, vagy más, egyébként is fájdalmas elváltozása van. Olvasson többet a proktológiai vizsgálatról.

Rossz higiéniás körülmények okozzák az aranyeret

Szakértők szerint ez a mítosz teljesen alaptalan, a higiéniás körülményeknek nincs közük a betegség kialakulásához. Azonban a már kialakult állapotot jelentősen ronthatják a felülfertőződések, amennyiben nem gondoskodunk megfelelően altájunk tisztántartásáról. Aranyérgyulladás, végbélrepedés, vérzés esetén a fertőzés veszélye nagymértékben megnő.

A sok üléstől alakul ki

A közkedvelt mítosz szerint az aranyér a sok üléstől alakul ki. Természetesen a sok ülés nem kedvez az aranyérbetegség kifejlődésének, azonban nem közvetlen oka annak. Az ülőmunka, mozgásszegény életmód következtében kialakuló székelési nehézségek és bélrenyheség azonban elősegíthetik a kialakulását, fontos ezért, hogy óránként pár percet sétáljunk, mozgassuk át testünket. Érdemes tudni, hogy a toaletten eltöltött hosszabb idő, üldögélés, nagy erejű nyomások, elősegíthetik a betegség kialakulását. Lehetőség szerint ne vigyünk olvasnivalót a mellékhelyiségbe!

Az aranyér kialakulása sorsszerű, semmit sem tehetünk ellene

A genetikai tényezők jelentősen befolyásolják a kialakulást, de az életviteli szokások legalább ilyen mértékben számítanak. Fontos a rostokban gazdag ételek fogyasztása, folyadékbevitel, rendszeres testmozgás és a megfelelő időben és módon történő székletürítés. Igyekezzünk kerülni a hosszan tartó üldögélést a toaletten és próbáljunk meg akkor üríteni, amikor testünk először jelzést ad. A nők nagy része szenved aranyeres panaszoktól a terhesség alatt vagy a szülést követően, amit a megnövekedő hasűri nyomás vált ki. A kismamák panaszai is enyhíthetők a fent leírt módszerekkel, de magának az állapotnak a létrejötte már inkább az anatómiai okokra vezethető vissza.

Ha nem fáj, akkor nem lehet aranyér

A vastagbél nyálkahártyán nem találhatóak idegvégződések, ezért ez a terület érzéketlen a fájdalomra. A fájdalom általában nem egyik napról a másikra keletkezik, hanem hosszan tartó székrekedéses időszak után alakul ki és nem is székelés közben jelentkezik, hanem általában 1-2 órával az ürítés után. Azonban, ha maga a székelés okozza a fájdalmat, akkor akár fekély vagy végbélrepedés is állhat a háttérben. Kivételt jelentenek az előrehaladott stádiumú esetek, ilyenkor a végbélből a csomó előesik, esetleg ki is záródik a végbélnyíláson kívülre, ami már jelentős panaszokat okoz.

Vérzik

Az aranyér jellemző tünete a vérzés, ez azonban nem minden esetben jelentkezik. Vérzés csak akkor alakul ki, ha az aranyeres párna nyálkahártyája megsérül. Ha ez nem történik meg, a betegség tünetmentes. A toalettpapír használata során sokan tapasztalnak enyhe, piros színű, pecsételő vérzést. Ez egészséges embereknél is felléphet évi egy-két alkalommal, pl. erősen fűszerezett ételek fogyasztása után. Amennyiben a székletben alvadt vér van, vagy az alsóneműn vérfoltokat látunk, ajánlatos minél előbb felkeresni a szakorvost, mert ez akár polip vagy végbélrák tünete is lehet.

A fiataloknak nincs aranyerük

Ugyan az aranyér előfordulási gyakorisága növekszik az életkorral, ez azonban nem zárja ki, hogy fiatalok is szenvedjenek tőle. A betegség kialakulása sokkal inkább függ bizonyos tényezőktől - pl. alultápláltság, elhízás, testmozgás hiánya - mint az életkortól. Az alultápláltság következtében megnőhet a toaletten töltött idő, illetve a nyomás erőssége, ami betegség kialakulásához vezethet. Az elhízás során a medencefenék izmai terhelődhetnek túl, ami szintén elősegíti az aranyeres tünetek kialakulását.

Hasznos lehet: Aranyér Webshop »

Aranyér kezelése otthon
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Ne fogyassza »
A finomított alapanyagokból készült élelmiszereket
Kenőcs kinyomvaA kenőcsök »
Gyors enyhülést hozhatnak
OkokKiváltó okok »
Mi okozhatja a kialakulását vagy fellángolását