Kamillás ülőfürdő

A kamilla, vagy más néven orvosi székfű, évszázadok óta használt gyógynövény. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, görcsoldó, idegnyugtató hatású, emésztési- és bélzavarokra, valamint sebkezelésre, bőrápolásra is javasolják. Magában a virágban több mint 120 kémiai összetevőt azonosítottak, köztük 28 terpenoidot, 36 flavonoidot, és 52 további vegyületet, amelyeknek van farmakológiai aktivitása.

Így fürdőzzön:

Kamilla az ülőfürdőhöz

Adagolja a kamillát

A fürdőhöz literenként körülbelül 5 gramm gyógynövényre lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy ha 10 liter vízben végzi a fürdőt, akkor 50 gramm kamillát kell felhasználnia. Becsülje meg, hogy hány liter vízben fogja végezni az ülőfürdőt, ennek megfelelően mérje ki a füvet. Ha nincs precíz mérlege, használja a kezét: egy púpozott maréknyi kamillavirágzat körülbelül 10 gramm. Szálas (egész virágos) gyógynövényt használjon a filteres helyett, ezek minősége általában magasabb.

Készítsen tömény főzetet

A kimért kamillavirágzatból először kis adag tömény főzetet készítsen, majd ezt egy szűrőn keresztül öntse bele a testmeleg fürdővízbe. A tömény főzethez néhány pohárnyi víz elég, ebbe tegye a gyógynövényt, és legalább 15 percig forralja. Forrázás helyett inkább a forralást javasoljuk, így több hatóanyagot lehet kinyerni a kamillavirágokból. Mivel nem belső fogyasztásra szánja, nem kell tartania attól, hogy az oldatnak rossz lesz az íze, vagy túl tömény lesz.

Fürdőzzön 15-30 percig

Ülőfürdőzzön 15-30 percig. Ha a fürdővíz hűlni kezd, adhat hozzá melegvizet, de ügyeljen arra, hogy az ne legyen forró, hiszen a magas hőmérséklet irritálhatja a gyulladt területeket! Az ülőfürdőt akár napi 2-3 alkalommal is megismételheti, a panaszok súlyosságától függően. A fürdőt hidegvízben is végezheti, a hideg összehúzza az ereket, és csökkenti a fájdalmat. Ez csak erős, felfázásra nem haljamos pácienseknek javasolt.

15-30 perc az idális időtartam

Vásároljon speciális eszközöket az ülőfürdőhöz webshopunkban!

ülőfürdőhöz lavór, edények, mosakodó eszközök

Miben végezheti?

  • Fürdőkádban: kényelmes megoldás, de nagyobb mennyiségű fürdővízre és ezzel arányosan sok kamillára lesz szükség. Nehézséget jelenthet, hogy előtte alaposan fertőtleníteni kell a kádat, utána pedig kimosni, hogy a kamilla ne színezze el.
  • Műanyag lavórban: szerezzen be egy nagyobb lavórt, épp akkorát, amiben már elfér (körülbelül 30 literes és nagyobb). Ha beleül, teste kiszorítja a folyadékot, és 5-10 liter fürdővízben már csípőmagasságig elmerülhet.
  • WC-re helyezhető bidében: vásároljon speciális eszközt, amelyet a toalett csészébe helyezhet. Ezekben pár liternyi víz fér el, így takarékos megoldás, hosszú távon jóval kevesebb gyógynövény fog fogyni, és a tisztítása is egyszerű. Nézze meg webáruházunk ülőfürdő termékeit!
Kamilla olaj

Kiegészítésként: kamillaolaj, -illóolaj, -virágvíz

A fürdőhöz kiegészítésként tehetünk kamillaolajat vagy kamilla illóolajat is. A kettő nem keverendő össze egymással, a kamillaolaj a növény áztatásával készül (macerátum), míg az illóolajat a frissen szedett virágfejek vízgőzdesztillációjával állítják elő. Mindkettő igen értékes anyag, hiszen olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a szárítás során elvesznek. Az olajból 5-10 ml-t adjunk a kamillás fürdővízhez. A virágvíz (vagy más néven hodrolátum) az illóolaj gyártása során megmaradó folyadék, amelyet akár kenőcs helyett is használhatunk, tisztálkodás után kívűlről bekenhető vele a végbélnyílás és fájdalmas környéke (vásárlás itt).

Más gyógynövényeket is adhatunk a kamillához

Aranyérre: a kamilla önmagában is enyhülést hoz az aranyereseknek, de igény szerint körömvirággal kiegészíthető. A két teafű aránya 1:1 legyen. A körömvirág sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai értékesen egészítik ki a kamilla hatásait. A körömvirág használatos rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások, bőrrepedések gyógyítására, visszérgyulladásra, nyugtató és viszketéscsillapító hatású, fertőtlenítő és gyulladásgátló.

Nőgyógyászati problémákra, felfázásra: cickafarkot adjon a kamillához. A két teafű aránya 1:1 legyen. A cickafark gyulladáscsökkentő, sebösszehúzó, sebgyógyító, görcsoldó hatású. Csökkenti a menstruációs görcsöket. Az átszűrt, tiszta cickafarkteát egyébként hüvelyöblítésre is alkalmazzák.

Ellenjavallatok

Csak abban az esetben ellenjavallt a kamillás ülőfürdő, ha allergiás magára a gyógynövényre, vagy fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényekre. Ha bármilyen negatív elváltozást okoz a fürdőzés (pl. kiütést, bőrirritációt) függessze fel az alkalmazást.

Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

A beöntés bemutatása

Beöntés: ezt kell tudnia

A beöntés kíméletes megoldás a székrekedésre, elvégzése igen egyszerű.

Ülőfürdő lavór, aminek használata igencsak hasznos lehet.

Az ülőfürdőzés bemutatása

Ismertetjük az ülőfürdő helyes elvégzésének részletes tudnivalóit!

Kúpok az aranyérre

Végbélkúpok »

Összegyűjtöttük az aranyér kezelésére használható gyógyszertári kúpokat