Sós ülőfürdő - így végezze!

A sósvízes ülőfürdőt számos betegség otthoni kezelésére alkalmazzák, a fürdőbe tett sók pozitívan egészítik ki a melegvíz nyugtató hatását. A sós ülőfürdő hatásos eleme lehet a terápiának az alábbi betegségek esetén: felfázás, gombás fertőzés, húgyúti fertőzés, nőgyógyászati problémák, végbélrepedés, aranyér.

Só az ülőfürőhöz

Konyhasóval

A hagyományos konyhasó vagy kősó – a nátrium klorid (NaCl), a szervezet alapvető összetevője. A vérben 0,9% koncentrációban található meg. Ha egy NaCl oldat koncentrációja ezzel megegyező, izotóniás, ha ettől magasabb, hipertóniás, ha ettől alacsonyabb, hipotóniás sóoldatnak nevezzük. Az ülőfürdőhöz bármilyen koncentráció elkészíthető, kötelező előírás nincs.

Az izotóniás sóoldat a vér természetes sótartalmával megegyező koncentrációjú oldat. Kellemes a testnek és a bőrnek, megnyugtató, semleges érzés. Egy liter vízhez adjon egy teáskanál sót, nagyobb mennyiséghez arányosan többet.

A hipotóniás sóoldat igen gyenge, hatása nem érződik, így csak akkor érdemes ilyet készítenie, ha a sót csak kiegészítésnek szánja az oldatba, például gyógynövényforrázat mellé.

A hipertóniás oldatok a vérnél töményebb sóoldatok, a fürdő során vizet vonnak el a bőrön keresztül, hozzájárulva a kapilláris erek összehúzásához. Egy liter vízhez adjon három teáskanál sót, nagyobb mennyiséghez arányosan többet. A töményebb oldat csíphet, irritálhat, ez természetesen kerülendő.

Tipp: próbálja ki a fürdőt parajdi sóval! Az erdélyi sóbányából származó anyag természetes módon tartalmaz többféle sóvegyületet és értékes szerves anyagokat.

Epsom sóval

Az epsom só másnéven keserűsó – a magnézium szulfát, széleskörűen használt fürdősó. Magnézium tartalma beszívódik a bőrbe, ahol hozzájárul az ionháztartás egyensúlyban tartásához. A magnézium ionok részt vesznek az erek rugalmasságának fenntartásában is, így a só segítheti az aranyér összehúzódását. Vásárlási tipp: epsom só webáruházunkban. Literenként egy evőkanál epsom sót tegyen a fürdővízbe.

Szódabikarbónával

A szódabikarbóna, kémiai néven nátrium-hidrogénkarbonát, enyhén lúgos, vízben jól oldódó, széleskörűen használt só. A bőrfelszínen csökkenti a viszketést, égő érzést. Egy liter vízhez egy teáskanál szódabikarbónát adjon.

Magnézium-klorid sóval

A magnézium-klorid só is alkalmas az ülőfürdőben történő használatra. A magnézium ionok természetes sejtvédők, az anyag elősegítheti az aranyér összehúzódását. Literenként egy evőkanál magnézium-klorid sót tegyen a fürdővízbe. Vásárlási lehetőség a hivatkozásra kattintva.

Keressen speciális eszközöket az ülőfürdőhöz webshopunkban!

az ülőfürdőhöz mindent megvásárolhat

A sós ülőfürdő menete

Készüljön elő

Becsülje meg mennyi vízben fogja végezni az ülőfürdőt, és számolja ki, hogy ehhez mennyi sót kell feloldani. A javasolt sómennyiségeket a fenti leírásban találja, az alkalmazott anyagnak megfelelően. A fürdőt végezheti a kádban, lavórban, vagy speciális ülőfürdő edényben is. Mielőtt bármihez kezd, mosson alaposan kezet.

Oldja fel a sót

Engedjen vizet a fürdőedénybe, a hőmérséklete legyen meleg, de ne égessen. A sót tegye a vízbe, majd alaposan keverje el. Az edény alján tapogassa meg, hogy teljesen feloldódott-e.

Végezze el az ülőfürdőt

Egyszerre 15-30 percig ülőfürdőzzön, igény szerint megismételheti naponta többször is. Ha többet szeretne megtudni az elvégzés mentéről, minden részletre kiterjedő leírást itt talál.

15-30 perc az idális időtartam

Öblítsen, törölközzön

Öblítse le tiszta vízzel a testét, majd törölközzön meg. A panaszos területet levegőn is hagyhatja megszáradni, így elkerülhető a törlés okozta irritáció.

Van-e kockázata?

A sós ülőfürdő alapvetően kockázatmentes, nem veszélyesebb mint bármely melegvízes fürdő. Ha a betegsége valamilyen nyílt sebbel jár, akkor fokozottan ügyeljen az eszközök és anyagok sterilitására, a vízet forralással melegítse. Gyermekeknek és várandós nőknek javasolt az előzetes orvosi konzultáció. Ha allergiás reakciót tapasztal, függessze fel az alkalmazást.

Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

A beöntés bemutatása

Beöntés: ezt kell tudnia

A beöntés kíméletes megoldás a székrekedésre, elvégzése igen egyszerű.

Ülőfürdő lavór, aminek használata igencsak hasznos lehet.

Az ülőfürdőzés bemutatása

Ismertetjük az ülőfürdő helyes elvégzésének részletes tudnivalóit!

Kúpok az aranyérre

Végbélkúpok »

Összegyűjtöttük az aranyérre enyhülést hozó gyógyszerkúpokat.