Az aranyér fajtái

Az aranyérnek két alapvető fajtája van, külső illetve belső. Az adott típus nagyon egyszerűen azonosítható, a külső aranyér a végbélnyíláson kívül feljődik ki (látható, tapintható), a belső aranyér a végbélen belül (nem látható, nem tapintható). Ha a külső és a belső aranyeresség egyszerre áll fenn, összetett (intermedier) típusnak nevezik.

Külső

Külső aranyér fajta

A külső aranyér a végbél záróizma alatti területen fejlődik ki, és a végbélnyílás körül azonosítható, fájdalmas duzzanat formájában. Előfordulási gyakorisága lényegesen ritkább, mint a belső típusé. A végbélnyílás körüli terület érzőidegekkel gazdagon átszőtt, így az itt kifejlődő aranyér már a kezdetektől fájdalmas, különösen társuló gyulladás esetén. A betegség ezen fajtája vérzésre kevésbé hajlamos, mivel a fedőbőr hámsejtjei védik a felszakadástól.

Belső

Belső aranyér fajta

A belső aranyér a végbél belső falában helyezkedik el, és kívülről nem látható. A betegségnek ez a leggyakoribb fajtája, a társadalom közel fele érintett benne. Négy stádiuma van, a korai (első) stádiumban hosszú ideig tünetmentes a páciens, előre haladott (harmadik-negyedik) stádiumban rendszeresen vérzik és fáj, és a végbélen kívülre is kifordul (előesik) a csomó. Részletek Az előesett és a végbélen kívül rekedt belső aranyér nem összekeverendő a külső fajtával, ilyenkor továbbra is belső aranyérről van szó.

Nézzen be az Aranyér Webshopba »

Vásároljon speciális eszközöket az aranyér kezeléséhez, kattintson a képre a belépéshez!

Eszközök az aranyér kezeléséhez
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Tünetek, amiket tpasztalhat

Az aranyér tünetei

Ezeket a tüneteket fogja tapasztalni, ha aranyere van

Ülőfürdő lavór, aminek használata igencsak hasznos lehet.

Az ülőfürdőzés bemutatása

Ismertetjük az ülőfürdő helyes elvégzésének részletes tudnivalóit!

Kúpok az aranyérre

Kúpok (teljes lista) »

Összegyűjtöttük az aranyér kezelésére használt gyógyszerkúpokat