Fogalomtár

Ezen az oldalon összegyűjtöttük Önnek az aranyérrel kapcsolatos alapvető fogalmakat, idegen szavakat és orvosi kifejezéseket.

Aranyeres fogalmak és idegen szavak elmagyarázva

Ánusz (Anus): Végbélnyílás.

Anális prolapszus: a teljes bélfalnak a végbélnyíláson át történő kitüremkedése, előesése. Lásd: prolapsusos aranyér

Anoszkóp: Orvosi diagnosztikai eszköz, amivel a végbél és a vastagbél legalsó szakaszát lehet megvizsgálni.

Aranyér: Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, illetve a megfelelő széklet ürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ezen érhálózatnak, érpárnázottságnak. A végbél, illetve a végbélnyálkahártya finom ér- és ideghálózattal rendelkezik, szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, aranyeres betegségről beszélünk.

Belső aranyér: Az aranyér egyik típusa, amely kezdeti stádiumában nem látható és nem érezhető. Időnként kis mennyiségű vérzéses tünetekkel jár, általában székelés után, amikor végbél nyálkahártyája megsérül. Tovább

Biopszia: Egy olyan diagnosztikai eljárás, melynek során szövetmintát vesznek a test bizonyos részéről.

Biszakodil: difenilmetán-származék gyógyszer. A bélperisztaltikát térfogatnövelésen keresztül fokozza, elősegíti a salakanyag ürítését, lágyítja a székletet, növeli a térfogatát és csökkenti a tranzitidőt.

Colon: Vastagbél A vékonybelet és a végbelet összekötő, hosszú, cső alakú szerv.

Diagnózis: Az orvos felelős nyilatkozata a páciens egészségi állapotáról. Rövidített jele a dg. Az orvosi diagnózist vizsgálat előzi meg.

Elektrokoaguláció: Külső aranyér kezelésére szolgáló műtéti eljárás, mely során az aranyeres csomókat lézer segítségével roncsolják szét.

Infravörös fotokoaguláció (IRC): Belső aranyeresség esetén alkalmazható műtéti módszer, melynek során apró égési sérüléseket kiváltó eszköz segítségével a szakorvos több ponton károsítja az aranyeres csomók vérellátását. A vérellátás nélkül a csomók összeesnek. Tudjon meg többet

Kegel gyakorlat: elsősorban az inkontinencia kezelésére szolgáló módszer. Ismerkedjen meg a Kegel gyakorlatokkal

Kolloidális hashajtók: Olyan félszintetikus készítmények, melyek vizet kötnek meg, és eredeti térfogatuk sokszorosára duzzadnak. A folyamat eredménye a székletmennyiség jelentős növekedése.

Kolonoszkóp: Diagnosztikai eszköz, amely körülbenül 1.5 méter hosszú hajlékony cső, a végén fényforrással és kamerával. Lásd: kolonoszkópia.

Kolonoszkópia: A végbél és a vastagbél teljes szakaszának a vizsgálata, mely során a proktológus szakorvos a kolonoszkóp nevű műszer segítségével tekinti meg a bélrendszert.

Külső aranyér: Az aranyér egyik típusa, amely vérzésre kevésbé hajlamos, viszkető, égő érzés és fájdalom kíséri. Előfordulhat trombotizálódása, az ilyenkor fellépő fájdalom igen erős. Tovább

Ligatúra - gumigyűrűs leszorítás: Belső aranyérnél alkalmazható műtéti eljárás, melynek során egy gumigyűrű segítségével leszorítják a megduzzadt eret, ezáltal a csomó elhal. Olvasson róla többet

Nodus: csomó

Ozmotikus hashajtók: általában szénhidrátok és fel nem szívódó sók, amelyek serkentik a vastagbél perisztaltikus mozgását és alhasi vérbőséget okoznak. Lágyítják a székletet azáltal, hogy vizet kötnek meg a bélrendszerben, továbbá nem engedik a víz felszívódását. Bizonyos időnek (4-8 óra) el kell telnie, hogy hatásuk érezhető legyen.

PC izom (pubococcygeus izom): A szeméremcsont és a farokcsont között található medencei izmok csoportja, 2-3 centiméterrel a bőr alatt. 1952-ben Arnold Kegel találta meg ezt az izomcsoportot.

Proktológia: az általános sebészetnek a bélrendszer betegségeinek vizsgálatára szakosodott területe. A proktológus szakorvos vizsgálja és kezeli az aranyérbetegségeket és a végbél, valamint a vastagbél gyulladásos, daganatos és egyéb beteg folyamatait.

Proktológus: a proktológus szakorvos vizsgálja meg a bélrendszer megbetegedéseit.

Prolapsusos (előreesett) aranyér: Nyomás hatására, vagy székelés közben történő erőlködés hatására az aranyeres csomó a végbélnyíláson kívülre kerül. Fájdalom, viszketés, székelési inger kíséri.

Prolabálódik: előreesik.

Rectum: Végbél. A vastagbél utolsó 12-15 cm-es szakasza.

Rektális: végbélhez tartozó, végbéllel kapcsolatos.

Rektoszkóp: Diagnosztikai eszköz. A proktológus szakorvos a bélrendszer alsó 20 cm-ét tudja áttekinteni ezzel az eszközzel (lásd: rektoszkópia). Ha ez nem elégséges, akkor a beteget visszarendelik kolonoszkópiára.

Rektoszkópia: Végbéltükrözés. A szakorvos először tapintással megvizsgálja a végbél peremét és a rectumot, majd a belső részeket is átnézi a rektoszkóp (végbéltükör) segítségével. Ismerje meg a vizsgálatot

Vastagbél: A bélrendszer vastag, cső alakú része, a vékonybél és a végbél között. A bélrendszer ezen szakaszán zajlik a béltartalom besűrítése, azaz a benne lévő víz és oldott sók visszaszívása a szervezetbe. A fel nem szívódott, tömör anyagokból alakul ki a széklet, mely a vékonybélen és a vastagbélen áthaladva a végbélnyíláson át távozik a szervezetből.

Vastagbélrák (carcinoma coli): A vastagbél mirigyhámjából kialakuló rosszindulatú elváltozás, szövetszaporulat. A béltartalom továbbítását akadályozhatja vagy akár teljesen le is blokkolhatja. A szervezetben átterjedhet a bélfalra, környező nyirokcsomókra és más szervekre.

Végbél tályog: A végbélnyílás bőrén vagy a végbél nyálkahártyáján alakul ki. Általában a végbél záróizma körül elhelyezkedő mirigyek elfertőződése által alakul ki, ritkább esetben bélgyulladás szövődménye. A tályogokról bővebben

Végbélrepedés: A végbél nyálkahártyájának elváltozása, mely a végbél záróizmán kívüli területen jelentkezik, és különböző súlyosságú vérzéssel társul. Leggyakrabban az aranyeres csomó a kiváltó oka, valamint az öröklődésnek, kornak, nemnek, várandósságnak, ülő életmódnak, székrekedésnek és fertőzésnek is szerepe lehet kialakulásában. Részletek

Végbélsipoly: Kóros összeköttetés. A végbélből a bőrre vezet ki egy járat, így a végbél belső ürege kapcsolatban van a külvilággal, ezen a járaton keresztül folyadék vagy szilárd anyag távozhat. Részletesen

Végbéltükrözés: Szakorvosi vizsgálat, mely során a proktológus orvos megvizsgálja a végbelet és a végbélnyílás belső felszínét. Különböző megbetegedések: pl. aranyér, polip, daganat, fekély és végbélrepedés diagnosztikai célú vizsgálata. Lásd: rektoszkópia

Aranyér Webshop »

Aranyér és minden a kezeléséhez
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Kégel gyakorlatozó nő
Kégel gyakorlatok »

terhes nőknek
Gyógyuló szorulásos páciens
A szorulás megszüntetése »

Kezeljük a székrekedést
Házi terápiás módszerek
Mit fogyasszon »

Javallott és kerülendő ételek