Az aranyérhez hasonló tüneteket okozó betegségek

Aranyérhez hasonló tüneteket más betegségek is okozhatnak. Kiemelten fontos, hogy amennyiben az otthoni kezelés nem használ vagy tüneteink nem enyhülnek, minél hamarabb kérjünk orvosi segítséget. Proktológus szakorvos által elvégezhető végbélvizsgálat során derül ki, hogy pontosan milyen elváltozás áll a tünetek hátterében. Az alábbiakban azokat a betegségeket gyűjtöttük össze, amelyek könnyen összetéveszthetők az aranyérrel.

Egy összezavarodott beteg, fájdalmas kérdésekkel

Végbélrepedés

Végbélrepedés esetén a fájdalom székletürítés közben jelentkezik, majd folyamatosan csökken, lecseng. A beteg általában nem tapasztal vérzést. Kialakulásában - az aranyérhez hasonlóan - szerepet játszik a székrekedés, ülő foglalkozás. Hölgyeknél szülés közben gyakran előfordul. Végbélrepedés esetén szintén hasznos lehet az ülőfürdő, valamint a rostban gazdag, székletlazító étrend alkalmazása. Műtéti beavatkozásra ritkán van szükség.

Szexuális úton terjedő betegségek

Végbélnyílás környéki panaszokat nem csak az aranyér, hanem a szexuális úton átvitt gombák vagy vírusok is okozhatnak. Ilyen betegségek pl. a kankó, vérbaj, herpesz. Fontos a megfelelő kivizsgálás és a higiénia, hiszen ezek a betegségek általában fertőznek.

Tályogok

Az aranyérhez hasonlóan a gennyes tályogok is altáji duzzanatokkal járnak. A végbélnyílás környékén lévő mirigyek gyulladásáról, elfertőződéséről van szó. A beteg lüktető fájdalmat él át, az ánusz környékén kipirosodik a bőr, gyakran kíséri láz és hidegrázás. Ilyen esetekben elengedhetetlen a proktológus által végzett szakszerű vizsgálat (érzéstelenítéssel), hiszen a genny szabad szemmel nem látható, mert a mélyen lévő, laza zsírszövetben található a fertőzés. Sürgős műtéti beavatkozás szükséges, mert a gyulladás nem tud a felszínre törni a vastag bőrön keresztül, helyette a zsírszövetben terjed szét. A műtét során a tályogot a sebész szakorvos felnyitja és kitisztítja. Gyógyulása nyitott állapotban történik, antibiotikum kúra mellett.

Végbélsipoly

A tályoghoz hasonló elváltozás, melynek során a végbél környékén egy gennyes váladékozó járat alakul ki. Ha a tályog kitisztítása nem volt megfelelő és felülfertőződik, kialakulhat több apró sipoly. A tályog gyógyulása után akár évekkel is genny ürülhet a járatokból. Ilyenkor is szükséges az orvosi beavatkozás. A sipolyok elhelyezkedésétől függ, hogy a sebész szakorvos milyen kezelést alkalmaz. Ha az ánusz belső záróizomzata felé nem terjednek ki, akkor az orvos kinyitja, kimetszi és kitakarítja a járatokat, és a gyógyulás nagy valószínűséggel bekövetkezik. Azonban ha a sipoly a záróizomzat felett van, eltávolítása nem lehetséges, hiszen mellékhatásként széklet inkontinencia is kialakulhatna. Ilyen esetben a szakorvos a járatba laza fonalat vagy gumit húz, megelőzve ezzel a sipoly lezáródását és a további gyulladásokat.

Végbél előesés

A végbél előesése (szaknéven prolapsus) esetén, a végbél bizonyos szakasza a végbélnyíláson kívülre boltosul. Az elváltozás, mely inkább gyermekeknél gyakori, véres-nyákos széklettel párosul. Idővel rendeződik, ha a beteg rendszeresen sportol és megfelelően táplálkozik. Felnőttkorban kialakuló állapot esetén azonban műtéti beavatkozás javasolt.

Viszketést okozó betegségek

A végbélviszketés igen kellemetlen panasz, azonban nem feltétlenül jelenti, hogy kialakuló aranyérről van szó. A hátterében állhat végbélrepedés, cukorbetegség, bőrbetegségek (pl. ekcéma) vagy bélférgesség is. A galandféreg és a cérnagiliszta olyan bélféreg fajták, amelyeknél a fertőzöttség jellemző tünete az altáji viszketés.

A legveszélyesebb: a végbélrák

A végbélrák tünetei nagyon hasonlóak az aranyérhez: székelési nehézségek, vérzés, váladékozás, duzzanat. Hogy a tünetek hátterében ez a betegség áll-e kizárólag végbélvizsgálat útján állapítható meg. A korai stádiumú végbélrák jól gyógyítható, így érdemes évente szűrővizsgálatot végeztetnünk, különösen akkor, ha aranyeres panaszaink lépnek fel. Nem csak erre a betegségre vonatkozó, általános tanács, hogy ha véres székletet ürítünk, akkor haladéktalanul keressünk fel egy szakorvost.  

Ne keverjük össze a rákkal

Nézzen be: Aranyér Webshop »

Aranyér kezelése otthon
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Fájdalom és vérzés a legjellemzőbb tünetEzek a tünetek »
Ha valóban aranyere van
ÜlőfürdőPróbálja ki »
Az ülőfürdő csodákat tehet
A rektum anatómiája »
Milyen a belső aranyér?