Így kell székelnie, ha aranyere van!

Tudományosan igazolt tény: a guggoló pózban történő székelés könnyebb székletürítést eredményez. Ha Önnek aranyere, rendszeres székrekedése vagy hasmenése van, érdemes megismernie az alábbiakat!

Angol vécé és guggoló vécé

Angol vécé – kényelmes, de előnytelen

Az elmúlt évszázadokban elterjedt angol vécé jelentősen megváltoztatta székelési szokásainkat: a korábban guggolva történő ürítést kényelmes üldögélésre váltottuk. Az ülőpozíció kedvezőtlenül hat a záróizmok ellazításának képességére, így a végbélből csak erőlködéssel tud távozni a széklet. A világ lakosságának kétharmada még manapság is az ideálisnak mondható guggoló pózban székel, az angol típusú ülővécé csak a nyugati társadalmakban jellemző. A problémára létezik egyszerű megoldás egy eszköz formájában, az alábbiakban ezzel is megismerkedhet.

Anatómiai oka van

A bélzáró rendszer ülés közben nem tud tökéletesen kinyílni, mivel az emberi evolúció során nem ehhez alkalmazkodott. A zárást több izom együttesen biztosítja, ezek közül a puborectalis izomgyűrű az, ami körülöleli a végbelet és enyhén megtört szögben tartja, hozzájárulva a széklet megtartásához. Ez álló testhelyzetben rendkívül hasznos, de amikor a dolgunkat végezzük, épp a fordítottja szükséges. Székelés közben tehát ezt az izmot megpróbáljuk ellazítani, utat engedve a salakanyagok távozásának. Az izomzat akkor tud tökéletesen kiengedni, ha leguggolunk, és a lábunk a felsőtestünkhöz a lehető legközelebb kerül. Amikor így foglalunk helyet, a végbél közel teljesen kiegyenesedik, és megnyílt úton a széklet akadálytalanul távozik.

Általános

Ideális

A megoldás

Emeljük meg a lábainkat valamilyen támasszal, ami a toalett elé helyezhető! Ha 15-20 cm-rel feljebb kerül a lábunk és egy kicsit előre is dőlünk, tökéletes guggoló pózt veszünk fel, bármilyen vécén is ülünk.

Az előtét eszköz amit a WC vagy toalett elé teszünk

Ingyenes megoldás: helyezzünk sámlit vagy könyveket a wc elé, és miután leültünk, a lábunkat erre támasszuk!

Profi megoldás: helyezzünk speciálisan erre tervezett eszközt a wc elé. Vásárlási tipp: WC előtét hagyományos, illetve összecsukható kivitelben.

Ha guggolunk, nincs szükség préselésre, erőlködésre.

A bélzáró izom álló testtartás mellett megtöri a végbelet, guggoló testtartás mellett pedig kiengedi ezt a törést. Ilyenkor a végbél kiegyenesedik, a hasüregben természetes nyomásfokozódás lép fel, és a székelés könnyen lehetővé válik. Ideális esetben a székletünk magától kicsúszik, erőt sem kell kifejtenünk hozzá.

Akiknek különösen ajánlott a guggolva székelés:

Aranyereseknek

Aranyér esetére

A préseléssel végzett székelés növeli a nyomást az altáji vénákban, ami fokozatosan tágítja az aranyeres csomókat. Ez egészen addig súlyosbodhat, hogy a csomók a végbélen kívülre kerülnek.

Székrekedésben szenvedőknek

Székrekedés esetére

A székrekedés során bekeményedett, betömörödött bélsár csak fokozott nyomás hatására tud távozni, ami gyakran eredményezi az aranyér bevérzését, a fájdalmas panaszok kiújulását.

Hasmenésben szenvedőknek

Hasmenés esetére

A hasmenéshez általában társul az a késztetés, hogy minden salakanyagot próbáljunk meg kitolni magunkból, az utolsó cseppig. Ez együtt jár az erőltetéssel, ami ha rendszeresen előfordul, aranyérhez vezethet.

Mire számíthat, ha guggolásra vált?

Körülbelül egy hónap alatt válik teljesen természetessé az új pozíció. Az első hét feltehetően kényelmetlen lesz, hiszen több évtizednyi szokást átírni nem könnyű. A váltást nehezítheti, ha hosszabb "trónoláshoz" vagyunk szokva, a guggoló póz ugyanis csak pár percig marad kényelmes. Az új módszerrel az olvasgatás szokását ki kell helyeznünk a toalettből, hogy mindig csak annyi időt töltsünk bent, amennyi a befejezettség érzetének eléréséhez feltétlenül szükséges. Ha erre a székelési módra váltunk, a pozitív hatások egy hónapon belül biztosan jelentkeznek.

Ilyen és hasonló eszközök az Aranyér Webshopban »

Aranyeres segédeszközök
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Ülőfürdő lavór, aminek használata igencsak hasznos lehet.

Hogyan vegyünk ülőfürdőt?

Ismerje meg az ülőfürdőzés helyes technikáját!

A legjobb kúpok

A legjobb aranyér kúpok

Segítünk a megtalálásában.

Székrekedéses szorulásos pácienseknek

Ezt kell tudnia, ha székrekedése van »

A székrekedés igen kellemetlen állapot, de szerencsére van rá gyors megoldás.