A Bristol székletskála

A Brisol székletskála egy klinikai kutatáson alapuló osztályozási rendszer, amely az emberi székletet hét különböző kategóriába sorolja, megjelenés és állag alapján. A skálát világszerte alkalmazzák, segítségével megbízhatóan lehet következtetni az emésztőrendszer működésének állapotára. Ajánjuk figyelmébe kapcsolódó cikkünket az egészséges székletről

Bristol széklet skála táblázat

A Bristol skála ezt a 7 féle típust különbözteti meg

1-es típus: a különálló csomók 1-2 centiméter átmérőjűek, megjelenésben mogyoróhoz hasonlóak, kemények, felületük durva, egyenetlen. A székelés fokozottan nehéz, fájdalmas. Vérzés is társulhat hozzá, ha a kemény csomók felsértik a bél nyálkahártyáját vagy az aranyeret.

2-es típus: kolbász alakú, kemény széklet, felülete csomós, fodros. Az 1-es típusú csomók összeállnak, és 3-4 cm átmérőjű egybefüggő tömeget formáznak. Kitolása rendkívül nehéz, ugyanis az átmérője gyakran eléri a végbélnyílás maximális tágulatát. A szorulásos betegek tipikus széklettípusa, amely akkor alakul ki, ha a széklet hosszú időre (akár hetekre) megreked a bélben.

3-as típus: kolbász alakú és állagú széklet, repedezett, egyenetlen felszínű. A 2-es típushoz hasonló, de a székrekedés foka már enyhébb. A kitolásához erőlködés szükséges.

4-es típus: kolbász alakú széklet, sima felületű és puha, általában naponta egyszer jelentkezik. A székletnek ez az egészséges állapota. Átmérője általánosan 1-2 cm, rostban gazdag táplálkozás mellett vastagabb.

5-ös típus: puha, sima felületű, több darabban érkező széklet. Ez is egészségesnek tekintendő, általában azoknál a személyeknél jelentkezik, akik naponta többször székelnek.

6-os típus: bolyhosan összeálló szakadozott székletdarabok, pépes állag. A hirtelen jelentkező székelési ingert gyakran nehéz visszatartani, átmenet a hasmenéses állapot felé.

7-es típus: vizes, teljesen folyékony széklet, amely szilárd darabokat nem tartalmaz. Hasmenés.

Beöntés - Aranyér Webshop »

Beöntéshez készülékek
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
ÉtelekMit ne egyen »
Ezeket az élelmiszereket kerülje, ha aranyere van
Székrekedt fájdalmas nőKezelje hatékonyan »
A székrekedéses problémákat
Természet kapszulába zárvaOtthoni kezelés »
Egyszerű de hatásos kezelések