Az aranyér tünetei nőknél

Az aranyér tünetei nőknél

Az aranyérbetegség bemutatása két percben

Az aranyér a végbélben található vénatágulat, amellyel minden egészséges ember rendelkezik. Aranyérbetegségről akkor beszélünk, ha ez a vénatágulat kórosan megnagyobbodik. A megduzzadt aranyér panaszokat okoz, fáj, vérzik. Az aranyér többféle típusú lehet. A külső aranyér közvetlenül a végbélnyílásnál tapintható, a külső oldalon jelentkező fájdalmas csomó formájában. A belső aranyér a végbélen belül fejlődik ki, és csak nyomás hatására (pl. székeléskor) válik láthatóvá.

A betegség egyedi jellemzői nőknél

Nők esetében gyakran a terhesség az aranyér kialakulásának egyik kiváltó oka. A betegség lefolyásában és kezelésében nincs különbség a nők és a férfiak között, a tünetek is megegyeznek, ezek az alábbiakban olvashatók. Amire a nőknek érdemes figyelniük, hogy a rektális és vaginális vérzést/váladékozást ne tévesszék össze. A tünetek megjelenésének időpontja jelentős szórást mutat, egyes pácienseknél korán, másoknál csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek.

Általános aranyeres tünetek nőknél

A belső aranyér tünetei

a belső aranyér tünetei

A belső aranyér legjellemzőbb tünetei a vérzés, a viszketés és a székelés után kitapintható csomó. Ez a kitapintható csomó tulajdonképpen maga az előesett belső aranyér, amely a székelést követően általában magától visszahúzódik, vagy kézzel visszanyomható a végbélbe. A vécézéskor tapasztalható pecsételő vérzés akkor alakul ki, ha az aranyér felülete megsérül (pl. nyomás, székelés hatására). Ha a székletben alvadt vér található, az általában más (komolyabb) betegség fennállására utal. Ha bizonytalan ennek megítélésében, székletvér ellenőrző teszt alkalmazását ajánljuk. A széklet színéből több mindenre is következtethetünk, ajánljuk figyelmébe hivatkozott cikkünket. Gyakori tünet a váladékozás is, ami a bőr gombás-bakteriális gyulladásához vezet, ez pedig viszketést okoz. A belső aranyerek ritkán járnak fájdalommal, aminek a fő oka, hogy a végbélben nincsenek érző-idegek. Intenzív fájdalomat csak a betegség negyedik stádiumában, az ún. aranyeres krízis fennállása esetén tapasztalnak a betegek. Az aranyér krízis állapotban az előesett belső aranyeres csomók végleg a végbélnyíláson kívül rekednek. Ilyenkor a záróizom reflexes görcse miatt az érpárnában leállhat a keringés, gyulladás lép fel, fájdalmas, jelentős méretű duzzanattal.

A külső aranyér tünetei

a külső aranyér tünetei

A külső aranyér a végbél záróizomzata körül alakul ki, a külső oldalon, általában kemény széklet ürítését követően. Mivel bőrszövet fedi, vérzésre kevésbé hajlamos. A legtipikusabb megkülönböztető tünete, ha ismeretlen csomót vagy duzzanatot tapintunk végbéltájékunkon. Mivel a végbélnyílás környéke érzőidegekkel gazdagon átszőtt terület, így a betegség e formája már a kezdetektől fájdalmas. Fontos megkülönböztető jele a külső aranyérnek, hogy a csomók soha nem helyezhetők vissza a végbélbe. Előfordulhat, hogy a betegség külső és belső két típusa egyszerre áll fent, ami nehezítheti a tünetek értelmezését. Mindenképp javasoljuk, hogy forduljon szakorvoshoz, mert az is előfordulhat, hogy más végbélbetegség áll a panaszok hátterében.

Segítséget kap az Aranyér Webshopban »

Eszközök az aranyér kezeléséhez
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Az orvos megmentheti életünket.

A proktológiai vizsgálat menete

Az orvosi vizsgálat bemutatása.

A székrekedés

Székrekedése van?

Segítünk a szorulás kialakulásának megértésében és elkerülésében.

Terhességi aranyér

Aranyér a terhesség alatt »

A terhességi aranyér tudnivalói.