Ezt kell tudni a beöntésről

Ismerje meg milyen problémákra jelent megoldást a beöntés, hogyan alkalmazhatja, és mire kell figyelnie közben!

A beöntés során folyadékot juttatunk a végbélbe, amely fellazítja a székletet és a nyomás fokozásával székelési reflexet vált ki. A beöntés célja a végbél kiürítése, leggyakoribb indoka a székrekedés megszüntetése, de alkalmazzák szülés, bélvizsgálat, helyi gyógyszerkezelés előtt is. Terápiás jellegű alkalmazása (colonterápia) is elterjedt az utóbbi években.

Tísztítsa át bélrendszerét vízbeöntéssel.

Milyen eszközök kellenek hozzá?

A beöntő segédeszközöknek két jellemző típusa van, az egyik a készlet formájában kapható beöntő edények, a másik a beöntő labdák vagy körtefecskendők. Bármelyik eszközt választhatjuk, eredményesség szempontjából nincs különbség.

Beöntő készlet

körtefecskendő vagy más néven beöntőlabda

Készlet esetén a beöntőfolyadékot egy tasak vagy edény tartalmazza, ehhez csatlakozik egy hosszú cső, amelynek a végén az irrigátor fej található. A folyadéktartályt fel kell akasztani, vagy kezünkkel felemelni. A vízsugár erősségét (és így a beáramoltatás idejét) az elzárószeleppel és a ballon magasságával tudjuk szabályozni, saját komfortunknak megfelelően. Számos típusa létezik, gyártják egyszer- és többször használható kivitelben is.

Beöntő labda

beöntőkészlet ballonnal

A beöntő labda vagy más néven körtefecskendő kényelmesebben használható, mivel nem kell felakasztással, csövezéssel, elzárószeleppel bajlódni. Egyszerűen fel kell szívnunk vele egy edényből a folyadékot, és befecskendezni. Mivel ezeknek az eszközöknek az űrtartalma kisebb (500 ml alatti), így célszerű akkor használni, ha kevesebb folyadékot akarunk bejuttatni. Természetesen nagyobb mennyiség is bejuttatható vele, ha többször ismételjük a befecskendezést.

Itt vásárolhatja meg a legjobb eszközöket!

ezekkel az eszközökkel végezheti el a beöntést (ballon, fecskendő, kabda, kanna, cső)

Milyen anyaggal végezzük?

A beöntést vízzel kell végezni, amihez adhatók különböző adalékanyagok, olajok, sók, gyógyszerek, gyógynövény kivonatok. Az adalékok tekintetében nem állnak rendelkezésre tudományos szempontból is megbízható tapasztalatok, így jelen cikkünkben nem tárgyaljuk őket. Ha többet szeretne megtudni róluk, ajánljuk figyelmébe Mindent a beöntésről című e-könyvünket. Egy egyszerű vizes beöntés is alkalmas a székrekedés megszüntetésére, a hozzáadott adalékok ennek hatásfokát nem növelik bizonyított módon.

Ügyeljünk az alkalmazott eszközök és anyagok tisztaságára. Bár a bélcsatorna nem steril környezet, az itt használt eszközök/anyagok fontos hogy tiszták legyenek. Az orvosi értelemben vett sterilizálás inkább csak elővigyázatosság, mint kötelezettség. Ha maximalista szeretne lenni, forralhatja a beöntővizet, majd visszahűtheti testhőmérsékletre. Ezzel az eljárással a vízben található baktériumok elpusztulnak, és biztosan nem okoznak semmilyen fertőzést.

Langyos, kézmeleg vagy testhőmérsékletű vízzel is elvégezhetjük - tapasztaljuk ki, hány fok esik a legjobban! Fontos, hogy kezdés előtt minden esetben ellenőrizzük a hőfokot, elkerülve a forrázást – a 45 °C feletti hőmérséklet veszélyes és tilos.

A felnőtteknek javasolt beöntési vízmennyiség 0,5-1,5 liter. Ha a beöntést rendszeresen alkalmazza, pár alkalom után ki fogja tapasztalni, hogy az Ön testéhez mennyi a legideálisabb.

Így helyezkedjen el

Az alábbi háromféle pózt tartják a legeredményesebbnek, de kötelező előírás nincs.

Oldalfekvés

Kényelmes oldalfekvő pozíció beöntéshez

Feküdjön lazán a bal oldalára, jobb lábát felhúzhatja. Kényelmes póz, amely hosszabb időn át is könnyen megtartható.

Hátonfekvés

Hátonfekvő pozícióban végzett beöntés

Feküdjön a hátára, a lábait húzza fel a levegőbe, a térde kerüljön közel a mellkasához.

Térdelés

Térdelő pozíció a beöntéshez

Ereszkedjen négykézlábra, a könyökét tegye a földre, hogy a feneke a magasba kerüljön. Egyik kezét tartsa a földön, másikkal irányítsa az eszközt.

A beöntés menete

Készüljön elő

Gyűjtsön össze minden szükséges eszközt, hogy a művelet közben ne kelljen felkelnie. A WC-hez minél közelebb helyezkedjen el, mivel a beöntés után másodperceken belül visszatarthatatlan székelési ingere jöhet. Terítsen törölközőket a padlóra vagy a fürdőkádba, próbáljon a lehetőségekhez mérten kényelmes fekvőhelyet kialakítani. Mossa meg a kezét, az eszközök is legyenek tiszták.

Síkosítson

Az irrigátorfejet síkosítsa (krémmel, vazelinnel, olajjal), hogy könnyen becsússzon és ne okozzon fájdalmat, sérülést. Végbélnyílása környékét is kenje be. Töltse fel folyadékkal az edényt. Nyomjon ki kis mennyiséget a csapba, hogy a csőben ne maradjon levegőbuborék.

Végezze el

Vegye fel a választott pózt, és 6-8 cm mélyen vezesse be az irrigátorfejet a végbélnyílásba. Lazítva engedje beáramlani a folyadékot. A megfelelő víznyomás eléréséhez kézzel emeljük fel a beöntőfolyadékot tartalmazó edényt, vagy tegyük/akasszuk fel 30-60 cm magasságba. Ha már rutinosabb, magasabbra is teheti. A folyadék benntartásának javasolt időtartama 5 és 15 perc közötti.

5-15 perc az idális időtartam

Székeljen

Ha a tervezett időtartam lejárt vagy közben erős székelési ingere támadt, üljön át a WC-re, és végezze el az ürítést! Az 5-15 perc inkább javaslat, mint szabály, van akinek ettől kicsit több idő kell az eredményhez, van akinek ennyi sem.

Pihenjen meg

A befecskendezett folyadék általában egyetlen székelés alkalmával el tud távozni, de a biztonság kedvéért érdemes 30-60 percet várnia, mielőtt elindul otthonról. Idővel ki fogja tapasztalni, hogy az Ön testének átlagosan mennyi időre van szüksége.

Ezt tegye, hogy ne legyen fájdalmas

Mikor nem javasolt a beöntés, van-e kockázata?

A beöntést évezredek óta alkalmazzák, ismert kockázata egészséges felnőtteknél nincs, komplikációt csak rendkívül ritka esetekben okoz. Tizennyolc éves kor alatti alkalmazása csak orvosi egyeztetéssel javasolt, a cikkünkben leírtakat alapvetően felnőtteknek szánjuk. Egyes vélekedések szerint a rendszeres beöntés – a hashajtókhoz hasonlóan – hozzászokást okozhat. Ha Önnek súlyos aranyere, vagy valamilyen bélbetegsége van, egyeztessen kezelőorvosával!

Több információt szeretne? Nézze meg e-book ajánlatunkat!

A beöntés tudnivalói (mennyiségek, anyagok, elővigyázatosság)
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Aranyér ülőpárna vásárlása

Aranyér Webshop »

Szerezzen magának egy kényelmes ülőpárnát!

Ülőfürdő lavór, aminek használata igencsak hasznos lehet.

Hogyan vegyünk ülőfürdőt?

Ismerje meg az ülőfürdőzés helyes technikáját!

Székrekedéses szorulásos pácienseknek

Ezt kell tudnia, ha székrekedése van »

A székrekedés igen kellemetlen állapot, de szerencsére van rá megoldás