Beöntés házilag

A beöntés célja a bél alsó szakaszának kiürítése. Házilagos terápiában általában a székrekedés megszüntetésére alkalmazzák, de az utóbbi években a tisztító-méregtelenítő célú beöntések is elterjedtek. Az alábbiakban az otthoni elvégzéshez adunk gyakorlati tanácsokat, és segítünk a megfelelő eszköz kiválasztásában is.

Tísztítsa át belét házilagos beöntéssel

A beöntés menete (házilag, egyedül végezve)

Készüljön elő

Gyűjtsön össze minden szükséges eszközt (vásárlási tipp: beöntő készülékek webshopunkban), hogy a művelet közben ne kelljen felkelnie. A WC-hez minél közelebb helyezkedjen el, mivel a beöntés után másodperceken belül visszatarthatatlan székelési inger jelentkezhet. Próbáljon a lehetőségekhez mérten kényelmesen elhelyezkedni, teríthet maga alá törölközőt vagy plédet. Mossa meg alaposan a kezét és az eszközök is legyenek tiszták.

Töltse fel a beöntőt, síkosítsa be az irrigátorfejet

Töltse fel a beöntővízzel az eszköz edényét. Ha beöntőlabdát használ, szívja tele. Engedjen ki kis mennyiséget a csapba, hogy a csőben ne maradjon levegőbuborék. Kezével ellenőrizze a vízhőfokot. Az eszköz irrigátorának fejét síkosítsa (krémmel, vazelinnel, olajjal), hogy könnyen becsússzon, és ne okozzon fájdalmat. Végbélnyílása környékét is bekenheti.

Végezze el beöntést

Vegyen fel kényelmes oldalfekvő pózt, és kb. 8 cm mélyen vezesse be a beöntőfejet a végbélnyílásba. Izomzatán lazítva engedje beáramlani a folyadékot. A megfelelő víznyomás eléréséhez kézzel emelje fel a beöntőfolyadékot tartalmazó edényt, vagy akassza fel 30–60 cm magasságba. Ha már rutinosabb, magasabbra is teheti. A folyadék benntartásának javasolt időtartama 5 és 15 perc közötti. Ettől hosszabb ideig akkor szokás benntartani a beöntést, ha az a cél, hogy a vízben feloldott gyógyanyagok jobban felszívódjanak.

5-15 perc az idális időtartam

Székeljen

Ha a tervezett időtartam lejárt, üljön át a WC-re, és végezze el a székelést! Az 5–15 perc inkább javaslat, mint szabály. Van, akinek ettől kicsit több idő kell az eredményhez, van, akinek ennyi sem. Várja meg a természetes székelési inger megjelenését, ne erőlködjön!

Pihenjen meg

A befecskendezett folyadék általában egyetlen székelés alkalmával el tud távozni, de a biztonság kedvéért érdemes 30–60 percet várnia, mielőtt elindul otthonról. Idővel ki fogja tapasztalni, hogy sikerül-e egy körben az összes folyadékot eltávolítania.

Szerezzen be megfelelő eszközöket otthonra

A beöntő segédeszközöknek számos típusa van, a legegyszerűbbek a beöntőlabdák vagy körtefecskendők. Ezek az 1–5 deciliteres labdák nagyon egyszerűen használhatóak, csak fel kell szívnunk velük egy edényből a folyadékot, és befecskendezni. Méretükből adódóan leginkább a végbél kitisztítására alkalmasak, de ha többször teleszívjuk és bepumpáljuk a tartalmukat, akkor mélyebben is feloldhatjuk velük a bélsarat.

Az eszközök másik csoportját a beöntő készletek adják, amelyek nagyobb űrtartalmuk miatt (0,5–2 liter) több folyadék bevitelére és mélyebb tisztításra alkalmasak. A beöntőfolyadékot egy műanyag edény tartalmazza, ehhez csatlakozik egy hosszú cső, amelynek a végén az irrigátorfej található. A folyadéktartályt fel kell akasztani, vagy kezünkkel felemelni. A vízsugár erősségét (és így a beáramoltatás idejét) az elzárószeleppel és a ballon magasságával tudjuk szabályozni. Számos típusa létezik, gyártják egyszer- és többször használható kivitelben is.

Aranyér Webshop - beöntő készülékek »

ezekkel az eszközökkel végezheti el a beöntést (ballon, fecskendő, kabda, kanna, cső)

Vízmennyiség

A beöntést vízzel kell végezni, a felnőtteknek javasolt mennyiség 0,5–1,5 liter. Minél több folyadékot alkalmaz, annál mélyebben és alaposabban tudja átmosni beleit. Ha a beöntést rendszeres székrekedésre alkalmazza, pár alkalom után ki fogja tapasztalni, hogy az Ön testéhez mennyi a legideálisabb. Ha csak a végbél átmosása a cél, akkor pár deciliter folyadék is elegendő lehet.

Vízhőfok

A beöntést testmeleg 36–37°C vízzel célszerű végezni, de langyos vagy kézmeleg folyadékkal is elvégezhetjük - tapasztaljuk ki, milyen hőmérséklet esik a legjobban! Fontos, hogy kezdés előtt kézzel vagy hőmérővel ellenőrizzük a hőfokot, elkerülve a forrázást - a 45 °C feletti hőmérséklet veszélyes és tilos.

Gyógyanyagok, adalékok

A beöntőfolyadékhoz adhatók különböző adalékanyagok, olajok, sók, gyógyszerek, gyógynövény kivonatok. A székrekedés megszüntetésére a tiszta vizes beöntés is alkalmas, a hozzáadott adalékoknak nem az a céljuk, hogy a szorulást hatásosabban szüntessék meg, hanem hogy terápiás hatásukkal hozzájáruljanak a beöntés pozitív hatásaihoz. A használható anyagok skálája rendkívül széles, ezek tárgyalása meghaladná cikkünk kereteit, részletes információkért ajánljuk figyelmébe Mindent a beöntésről című e-könyvünket. Általános tanácsként azt tudjuk javasolni, hogy kerülje el a bántóan tömény oldatokat, és semmilyen olyan anyagot ne használjon, ami kellemetlenséget, irritációt okozhat.

Mire figyeljen?

Az alkalmazott eszközök és anyagok tisztasága kiemelten fontos. Bár a bélcsatorna nem steril környezet, az itt használt eszközök mindenképp legyenek tiszták. Az orvosi értelemben vett sterilizálás nem kötelező. Ha maximalista szeretne lenni, felforralhatja a beöntővizet, majd visszahűtheti testhőmérsékletűre. A forralással a vízben található baktériumok elpusztulnak, és biztosan nem okoznak semmilyen fertőzést. Erre általában csak akkor van szükség, ha valamilyen sebesedéssel együtt járó betegsége van, ami utat engedhet a baktériumok bejutásának a szervezetbe.

Így kerülheti el a fájdalmat

Mikor nem javasolt a beöntés házilagos alkalmazása?

A házilagos beöntésnek ismert kockázata egészséges felnőtteknél nincs, komplikációt csak rendkívül ritka esetekben okozhat. Tizennyolc éves kor alatti alkalmazása kizárólag orvosi egyeztetéssel javasolt, a cikkünkben leírtakat felnőtteknek szántuk. Egyes vélekedések szerint a rendszeres beöntés - a hashajtókhoz hasonlóan - hozzászokást okozhat, bár ennek igazolására kutatási adat nem áll rendelkezésre. Ha Önnek súlyos aranyere, vagy valamilyen bélbetegsége van, egyeztessen kezelőorvosával az alkalmazás előtt.

Több információt szeretne? Nézze meg e-book ajánlatunkat!

A beöntés tudnivalói (mennyiségek, anyagok, elővigyázatosság)
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák »

Ülőpárnák aranyereseknek

Ülőpárnák »

Ismerje meg az aranyér ülőpárnákat!

Az egészséges és a rossz széklet

Ilyen az egészséges széklet »

A széklet jellemzői, az ideális állag és szín bemutatása.

Székrekedéses szorulásos pácienseknek

Mindent a székrekedésről »

Hasznos információk a székrekedés elkerülésére és megszüntetésére.