8 tipp, amivel enyhítheti aranyeres tüneteit

Valósítson meg legalább négyet az alábbi tippek közül, és panaszai garantáltan enyhülni fognak!

Hasznos tippek illusztrációs rajz

Ne erőlködjön székelés közben, kerülje el a préselést!

Akkor menjen WC-re, ha ingere van. Soha ne erőltesse a székelést, és egyszerre csak annyit székeljen, amennyi magától kicsúszik. Öt percnél hosszabb ideig ne üldögéljen a toaletten. Az erőlködés, a préselés, a nyomó mozdulatok egyértelmű szerepet játszanak az aranyér kialakulásában. Praktikus lehet egy guggoló WC előtét beszerzése, a guggolás előnyeiről olvassa el hivatkozott cikkünket!

Székrekedés

Előzze meg a székrekedést!

A hosszú időn át fennálló, rendszeresen visszatérő székrekedés nagy eséllyel vezet az aranyérbetegség kialakulásához. A kiváltó ok megelőzése mindenki számára elemi érdek. A megfelelő folyadékbevitel, és a rostban gazdag ételek fogyasztása lágyítják a székletet, és kitolását könnyebbé teszik. Amennyiben a rostdús táplálkozással nem érünk el megfelelő eredményt, enyhe hashajtók alkalmazása is javallott lehet. A székrekedés témának külön fejezetet szenteltünk, ajánljuk az érintettek figyelmébe az olvasmányt.

Vegyen ülőfürdőt!

Engedjünk annyi meleg vizet a kádba vagy lavórba, hogy ülő helyzetben az alsó testtájékot és a csípőt éppen ellepje. Érdemes lehet minden székletürítés után egy 20 perces ülőfürdős kezelést beiktatni, ha aranyérbetegségben szenved, hiszen ez a módszer enyhíti a viszketést, a fájdalmat, valamint segíti a végbél záróizmait az ellazulásban. Az ülőfürdőbe tehet különböző gyógyanyagokat, kipróbálhatja egészen meleg, langyos, vagy hideg vízzel is. Külön cikket írtunk a kamillával és a sóval elvégezhető fürdő menetéről és egyedi tudnivalóiról, ezeket a hivatkozásra kattintva érheti el.

Kenőcsök

Alkalmazzon aranyérre való kenőcsöt!

A hidrokortizont tartalmazó kúpokat és kenőcsöket széleskörűen alkalmazzák aranyeres panaszok esetén, ezek csökkentik a gyulladást és enyhítik a kellemetlen tüneteket. Nagyon fontos viszont, hogy kizárólag az előírt mennyiségben és ideig alkalmazza, mert hosszú ideig történő használat esetén különböző mellékhatások léphetnek fel. A külsőleg alkalmazható szerek témakörét részletesen tárgyaljuk, érdemes tájékozódnia a lehetőségekről.

Használjon varázsdió kivonatot!

A varázsdió egy Észak-Amerikában honos gyógynövény, mely érösszehúzó tulajdonságokkal bír, így segíthet az aranyér méretének csökkentésében, valamint mérsékelheti a viszketéses panaszokat. Folyadéktinktúra vagy krém kiszerelésben, több drogériában, illetve gyógyszertárban is beszerezhető. Latin neve Hamamelis virginiana, angol neve a witch hazel, magyar fordításban a boszorkány mogyoró vagy a virginiai varázsmogyoró is használatos. Itt vásárolhatja meg Alkalmazása: Egy kis darab vattát nedvesítsünk be a kivonattal, majd székletürítés után helyezzük a fájó, viszkető aranyeres területre.

Próbálja ki a jeges borogatást!

Helyezzen jeges borogatást a végbél környékére néhány percig. A hidegterápia - szaknéven krioterápia, rég óta használt, jól működő eljárás. A hideg hatására az erek összehúzódnak, ezáltal csökken a duzzanat és a fájdalom. Jeget, hideg gélpárnát, vagy valamilyen fagyasztott terméket tegyen egy zacskóba, ezt vegye körbe egy főző-mosott, puha, pamuttextillel. Húsz percnél tovább soha ne alkalmazza. Vásárolhat a végbélhez illeszkedő speciális gélpárnát is, ajánlatunkat a hivatkozásra kattintva megtekintheti webshopunkban.

Jeges borogatás
Gyógynövények

Próbáljon ki gyógynövényeket!

Egyes gyógynövények és természetes étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak az aranyér méretének csökkentéséhez, illetve a fájdalom enyhítéséhez. Ugyan tudományosan hatásuk általában nem bizonyított, azonban sok gyógynövényhasználó a panaszok enyhüléséről számolt be. Olvassa el a gyógynövények terápiás hatásáról szóló oldalunkat!

Konzultáljon proktológus szakorvossal!

Az orvosi konzultáció elengedhetetlen, amennyiben az aranyér tünetei nem múlnak el rövid időn belül, az otthoni kezelés hatására. A szakorvos a végbélvizsgálat alapján megállapítja, hogy az aranyér milyen stádiumú, milyen jellegű kezelésre van szükség, illetve előrehaladottabb kórkép esetén konkrét műtéti megoldást is javasol. A kolonoszkópiás vizsgálattal nemcsak az aranyér diagnosztizálható, hanem a daganatos megbetegedések is kiszűrhetők. Az orvosi vizsgálat menetéről olvassa el részletes cikkünket! Ha proktológiai rendelést vagy orvost keres, ajánjuk figyelmébe rendeléskeresőnket.

Proktológusi konzultáció

Nézzen be az Aranyér Webshopba

Vásároljon speciális eszközöket az aranyér kezeléséhez, kattintson a képre a belépéshez!

Eszközök az aranyér kezeléséhez
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Az ülőfürdőzés módszerei »
Vízhőfok, sók és gyógyanyagok
Egy herbáriaHatásos gyógynövények »
Fájdalmakra, hashajtáshoz
házi módszerek a gyógyításbanKezelés házilag »
Mi az amit Ön is megtehet