8 tipp, amivel enyhítheti aranyeres tüneteit

Valósítson meg legalább négyet az alábbi tippek közül, és panaszai garantáltan enyhülni fognak!

Hasznos tippek illusztrációs rajz

Ne erőlködjön székelés közben, kerülje el a préselést!

Akkor menjen WC-re, ha ingere van. Soha ne erőltesse a székelést, és egyszerre csak annyit székeljen, amennyi magától kicsúszik. Öt percnél hosszabb ideig ne üldögéljen a toaletten. Az erőlködés, a préselés, a nyomó mozdulatok egyértelmű szerepet játszanak az aranyér kialakulásában. Praktikus lehet egy guggoló WC előtét beszerzése, a guggolás előnyeiről olvassa el hivatkozott cikkünket!

Székrekedés

Előzze meg a székrekedést!

A hosszú időn át fennálló, rendszeresen visszatérő székrekedés nagy eséllyel vezet az aranyérbetegség kialakulásához. A kiváltó ok megelőzése mindenki számára elemi érdek. A megfelelő folyadékbevitel, és a rostban gazdag ételek fogyasztása lágyítják a székletet, és kitolását könnyebbé teszik. Amennyiben a rostdús táplálkozással nem érünk el megfelelő eredményt, enyhe hashajtók alkalmazása is javallott lehet. A székrekedés témának külön fejezetet szenteltünk, ajánljuk az érintettek figyelmébe az olvasmányt.

Vegyen ülőfürdőt!

Engedjünk annyi meleg vizet a kádba vagy lavórba, hogy ülő helyzetben az alsó testtájékot és a csípőt éppen ellepje. Érdemes lehet minden székletürítés után egy 20 perces ülőfürdős kezelést beiktatni, ha aranyérbetegségben szenved, hiszen ez a módszer enyhíti a viszketést, a fájdalmat, valamint segíti a végbél záróizmait az ellazulásban. Az ülőfürdőbe tehet különböző gyógyanyagokat, kipróbálhatja egészen meleg, langyos, vagy hideg vízzel is. Külön cikket írtunk a kamillával és a sóval elvégezhető fürdő menetéről és egyedi tudnivalóiról, ezeket a hivatkozásra kattintva érheti el.

Kenőcsök

Alkalmazzon aranyérre való kenőcsöt!

A hidrokortizont tartalmazó kúpokat és kenőcsöket széleskörűen alkalmazzák aranyeres panaszok esetén, ezek csökkentik a gyulladást és enyhítik a kellemetlen tüneteket. Nagyon fontos viszont, hogy kizárólag az előírt mennyiségben és ideig alkalmazza, mert hosszú ideig történő használat esetén különböző mellékhatások léphetnek fel. A külsőleg alkalmazható szerek témakörét részletesen tárgyaljuk, érdemes tájékozódnia a lehetőségekről.

Használjon varázsdió kivonatot!

A varázsdió egy Észak-Amerikában honos gyógynövény, mely érösszehúzó tulajdonságokkal bír, így segíthet az aranyér méretének csökkentésében, valamint mérsékelheti a viszketéses panaszokat. Folyadéktinktúra vagy krém kiszerelésben, több drogériában, illetve gyógyszertárban is beszerezhető. Latin neve Hamamelis virginiana, angol neve a witch hazel, magyar fordításban a boszorkány mogyoró vagy a virginiai varázsmogyoró is használatos. Vásárlási tipp: varázsdió kivonat. Alkalmazása: Egy kis darab vattát nedvesítsünk be a kivonattal, majd székletürítés után helyezzük a fájó, viszkető aranyeres területre.

Próbálja ki a jeges borogatást!

Helyezzen jeges borogatást a végbél környékére néhány percig. A hidegterápia - szaknéven krioterápia, rég óta használt, jól működő eljárás. A hideg hatására az erek összehúzódnak, ezáltal csökken a duzzanat és a fájdalom. Jeget, hideg gélpárnát, vagy valamilyen fagyasztott terméket tegyen egy zacskóba, ezt vegye körbe egy főző-mosott, puha, pamuttextillel. Húsz percnél tovább soha ne alkalmazza. Vásárolhat a végbélhez illeszkedő speciális gélpárnát is.

Jeges borogatás
Gyógynövények

Próbáljon ki gyógynövényeket!

Egyes gyógynövények és természetes étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak az aranyér méretének csökkentéséhez, illetve a fájdalom enyhítéséhez. Ugyan tudományosan hatásuk általában nem bizonyított, azonban sok gyógynövényhasználó a panaszok enyhüléséről számolt be. Olvassa el a gyógynövények terápiás hatásáról szóló oldalunkat!

Konzultáljon proktológus szakorvossal!

Az orvosi konzultáció elengedhetetlen, amennyiben az aranyér tünetei nem múlnak el rövid időn belül, az otthoni kezelés hatására. A szakorvos a végbélvizsgálat alapján megállapítja, hogy az aranyér milyen stádiumú, milyen jellegű kezelésre van szükség, illetve előrehaladottabb kórkép esetén konkrét műtéti megoldást is javasol. A kolonoszkópiás vizsgálattal nemcsak az aranyér diagnosztizálható, hanem a daganatos megbetegedések is kiszűrhetők. Az orvosi vizsgálat menetéről olvassa el részletes cikkünket! Ha proktológiai rendelést vagy orvost keres, ajánjuk figyelmébe rendeléskeresőnket.

Proktológusi konzultáció

Szerezzen egy ülőpárnát! Aranyér Webshop »

Aranyérhez ülőpárnák
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:
Az ülőfürdőzés módszerei »
Vízhőfok, sók és gyógyanyagok
Egy herbáriaHatásos gyógynövények »
Fájdalmakra, hashajtáshoz
házi módszerek a gyógyításbanKezelés házilag »
Mi az amit Ön is megtehet