Az aranyér tünetei férfiaknál

Az aranyér tünetei férfiaknál

Az aranyérbetegség rövid bemutatása

Az aranyér a végbélben található vénatágulat, amellyel minden egészséges ember rendelkezik. Aranyérbetegségről akkor beszélünk, ha ez a vénatágulat kórosan megnagyobbodik. A köznyelvben aranyér alatt ezt a kóros állapotot értjük. A megduzzadt vénatágulatok viszketnek, fájnak, véreznek. Az aranyér lehet külső vagy belső típusú. A külső aranyér közvetlenül a végbélnyíláson kívül tapintható, fájdalmas csomó formájában. A belső aranyér a végbélen belül fejlődik ki, és korai stádiumban csak nyomás hatására (pl. székeléskor) válik láthatóvá (előesik).

Az aranyér férfiakra vonatkozó jellemzői

Férfiak esetében az aranyér megközelítőleg ugyanolyan gyakori betegség, mint a nőknél. A kialakulás okában vannak nemi jellegű különbségek, férfiaknál általában hozzájárul az állapot létrejöttéhez a nehéz fizikai munka, illetve az ennek során kialakuló fokozott hasűri nyomás. Előidéző tényező lehet a préseléssel végzett székelés vagy a hosszú ideig tartó „trónolás" is. A betegség lefolyásában és kezelésében nincsenek jelentős nemi különbségek.

Az aranyér tünetei férfiaknál

Belső aranyér esetén

a belső aranyér tünetei

A fent felsorolt általános tünetek közül az előesés az, amely kifejezetten belső aranyérre utal. A belső aranyér leggyakoribb tünetei: vérzés, viszketés, székelés után tapintható csomó. Az előesés (ez lenne a tapintható csomó) azt a folyamatot jelenti, amelynek során a végbél utolsó szakasza kifordul. Ez általában nyomás hatására (pl. vécézéskor) történik, amit követően a végbél magától visszahúzódik, vagy kézzel visszanyomható. A vécézéskor tapasztalható pecsételő vérzés is általában belső aranyérre utal, mivel a külső aranyerek kevésbé hajlamosak vérezni. Gyakori tünet a váladékozás, amely miatt a bőr gombás-bakteriális gyulladása alakulhat ki, amely viszketéssel jár. A belső aranyerek ritkán okoznak fájdalmat. Intenzív fájdalommal csak az ún. aranyér krízis jár, ez azt az előrehaladott állapotot jelenti, amikor az előesett csomókat a záróizomzat kizárja a végbélnyíláson kívülre. A záróizom reflexes görcse miatt a kirekedt érpárnában leáll a keringés, fájdalmasan megdúzzad, begyullad.

Külső aranyér esetén

a külső aranyér tünetei

A külső aranyerek általában kemény széklet ürítését követően alakulnak, ki a belső aranyértől függetlenül. A fent felsorolt általános tünetek közül a csomó tapintása és a kifejezett fájdalom utal a külső aranyérre. Ha a végbélnyílás környékén csomót vagy duzzanatot tapintunk, amely viszket, ég, fáj, akkor valószínűleg külső aranyérrel van dolgunk. Mivel a külső aranyereket bőrszövet fedi, vérzésre kevésbé hajlamosak. A végbélnyílás környéke érzőidegekkel gazdagon átszőtt terület, így a betegség ezen formája intenzívebb fájdalommal jár, már a kialakulás pillanatától kezdve. Fontos megkülönböztető jele a külső aranyérnek, hogy a csomók soha nem helyezhetők vissza a végbélbe. Az ellátás frissen kialakult esetekben sebészeti, 48-72 órán túl konzervatív-gyógyszeres lehet.

Megoldások az Aranyér Webshopban »

Eszközök az aranyér gyógyításához
Járuljon hozzá véleményével a tartalom fejlesztéséhez!

Hasznos volt Önnek ez az oldal?

IGEN
NEM

Visszajelzése fontos nekünk.
Ön szerint milyen módon fejleszthetnénk a tartalmat?

ELKÜLD

Köszönjük a visszajelzést!

Böngéssze facebook oldalunkat:

Kapcsolódó témák

Az orvos megmentheti életünket.

A proktológiai vizsgálat menete

Az orvosi vizsgálat bemutatása.

A legjobb aranyér kenőcsök

Összegűjtöttük a legjobb kenőcsöket

Segítünk megtalálni az Önnek legjobb aranyér kenőcsöt.

Az aranyér fajtái

Az aranyér fajtái »

Tudja meg, milyen fajtájú aranyere van!